Делото за смъртта на малката Никол продължава след изборите

Делото за смъртта на малката Никол продължава след изборите

Пловдивският Апелативен съд отложи за 16 май делото по жалба на граждански ищци срещу оправдателната присъда спрямо трима лекари от смолянската болница, обвинени за смъртта на малко момиченце преди четири години. Оправдателната присъда се протестира и обжалва от прокуратурата и родителите на Никол Сурчева.

Основният мотив за днешното отлагането бе липсата на петорна медицинска експертиза. Петимата професори от Медицинския университет заявиха пред съда, че не разполагат с наличен хистологичен материал, с който да проведат изчерпателните изследвания, съобщи радио Пловдив.

Проф. Иван Дойчинов обяви, че не се ангажира той и колегите му да защитават пред съда половинчата експертиза. Той настоя за доставяне на материалите от всички хистологични проби, взети на детето след смъртта му. Апелативният съд възложи на обвинението и на ищците в срок до 1 месец да издирят нужните доказателства и да ги предоставят на лекарите.

Междувременно стана ясно, че прокуратурата може да стартира и досъдебно производство спрямо лекарите, отговорни за съхранение да хистологичните проби.

Припомням, че родителите и прокуратурата обвиняват медиците, че по непредпазливост са причинили смъртта на четири годишната Никол Сурчева на 20 септември 2009г. Дни преди това детето се разболяло, като личният му лекар поставил диагноза варицела и назначил съответното лечение. Две дни по-късно обаче състоянието му рязко се влошило, но дори след приемането му в спешното отделение на смолянската болница, лекарите препоръчали лечението да продължи според предписанията на личния лекар.

Състоянието на детето се влошило фатално на 20 септември вечерта, когато в крайна сметка починало, свлед като се оказало, че в болницата няма дежурен специалист. След продължителен процес през октомври миналата 2012 година смолянският окръжен съд оправда тримата лекари – Денка Лалова, Виктор Господинов и Мария Ирикева – подведени под отговорност за смъртта на малката Никол Сурчева.

Оправдателната присъда се протестира и обжалва от прокуратурата и родителите пред пловдивския Апелативен съд.

Вирни се горе