Дебнат ученици за фалшиви бележки

Дебнат ученици за фалшиви бележки

Спешни справки колко ученици са влезли в клас днес ще изготвят директори. Съюзът на школските шефове ще сравни данните с броя на децата, които са били на училище миналата година на същата дата, за да се преценят размерите на ученическия бунт, предаде АСН.

“Ще гледаме под лупа всички извинителни бележки, които учениците ни представят”, каза шефът на съюза Самуил Шейнин. “За съжаление, ако това е медицинско от джипито или бележка от родителя, няма начин да наложим санкции. За фалшивите извинения обаче ще има наказания”, закани се той.

Директорите твърдят, че всяка година има деца, които не идват на училище в първия ваканционен ден. Това обаче досега е ставало тихомълком с родителско извинение и не се е стигало до наказания.

Заради организирания бунт във Facebook тази година за първи път може да има пострадали. В социалната мрежа 3 януари 2011 г. е обявен за Ден за национално бягство от училище. Групата наброява 131 726 души и е озаглавена “ПРОТЕСТ!!! Ние сме против съкращаването на коледната ваканция с 5 дни”.

До 6 януари директорите ще бъдат готови с анализ на ситуацията. Те смятат, че тя трябва да се използва при преговорите за следващата зимна ваканция, така че поне тя да бъде достатъчно дълга и да няма ощетени.

Междувременно от просветното министерство казаха, че се обмисля вариант и за есенна ваканция. Тя може да влезе в сила, ако учебната година започва от 1 септември, а не от 15. Тогава децата ще получат няколко дни ноемврийска ваканция. Като цяло учебната година трябва да трае 180 дни, независимо с колко ваканции ще бъде разкъсана, поясниха експерти.

Вирни се горе