Държавата ще мести мечки извън Смолянско

Държавата ще мести мечки извън Смолянско

Част от мечките в Родопите вероятно ще бъдат разселени заради високата им концентрация в Смолянския регион, съобщи министерството на околната среда. От общо около 180 екземпляра в Родопите между 95 и 105 обитават района около Смолян. Анализът на резултатите за популацията на мечката в Стара планина и Рила все още не е завършен.

На 26 януари Националната комисия за кафявата мечка, в която участват представители на екоминистерството, изпълнителните агенции по околна среда и по горите, БАН и природозащитни организации, трябва да определи колко разрешителни за отстрел на дивото животно ще бъдат издадени до края на годината. Решението ще бъде взета на основата на мониторинга на мечката в Смолянска област и Родопите, проведен миналата есен.

От екоминистерството и агенцията по горите ще изработят план за намаляване на конфликтите и щетите, нанасяни от дивите животни върху малки планински общности. Предвижда се местните хора да бъдат снабдени с електропастири (електрически огради). В горите трябва да бъдат засадени плодни дръвчета, както и да се поставят табели на проблемни места.

Миналата пролет при неизяснени обстоятелства мечка уби жител на смолянското село Кутела, което е първият случай на доказано убийство от дивия звяр от десетилетия. През лятото две жени от друго село в областта бяха нападнати, докато беряли гъби.

Вирни се горе