Дългогодишните проблеми за братята Пареви приключиха

Дългогодишните проблеми за братята  Пареви приключиха

Дългогодишните проблеми за братята Пареви приключиха, днес те получиха документите си за самоличност на церемония в Президентството

Алексей и Роман благодариха на вицепремиера Цветанов, кмета Мелемов, медиите и на всички останали, които им помогнаха да станат официално български граждани,съобщи Виолета Филипова -пресцентър на община Смолян.

Двамата братя Алексей и Роман Пареви официално станаха български граждани. Това стана в Президентството в присъствието на вицепрезидента Маргарита Попова, вицепремиера Цветан Цветанов, смолянския кмет Николай Мелемов, директора на ОД МВР комисар Кирил Хаджихристев и журналисти от София . Алексей и Роман, както и кметският наместник на Сивино Бойко Даракчиев заминаха за София с транспорт, осигурен от община Смолян.

Със съдействието на вицепремиера Цветанов, двамата братя си получиха и документите за самоличност, с което дългогодишните им проблеми приключиха.

Историята на Алексей и Роман бе припомнена от вицепрезидента Маргарита Попова.

За първи път двамата братя, които живеят в махала Люлка до Смилян, са подавали документи за българско гражданство през лятото на 2007 г. Има една наредба №1, която е била нормативна уредба за прилагане на глава 5 от Закона за българското гражданство и която е изисквала да се приложат редица документи. Братята не са могли да ги приложат и производството е било спряно. Жалкото е, че след това нищо не е последвало и случаят останал неуреден. За втори път през лятото на 2011 г. Роман и Алексей отново подават документи за българско гражданство. Съветът за българско гражданство взема през настоящия месец септември решение, че двете момчета могат да придобият българско гражданство и изпраща предложението на 14 септември в президентството.

Така с указ 101 на вицепрезидента Маргарита Попова от 20 септември 2012 г. Роман и Алексей имат българско гражданство. Това стана възможно и с помощта на министър Цветан Цветанов. Той бе запознат със случая на двамата младежи по време на посещението си в Смолян. Вътрешният министър и вицепремиер съдействал проверката от съответните институции да приключи по-бързо, за да могат двамата братя да получат и своите лични карти. Маргарита Попова пожела на младежите да са живи и здрави, както и да се оженят скоро и да ги поканят на сватбите си.

Министър Цветанов се присъедини към пожеланието и поздравленията. Той отчете и ролята на медиите, без чието съдействие това не би могло да се случи. Те поставиха един чисто човешки проблем, който успяхме да решим, каза Цветанов.

„Когато бях на посещение в Смолян преди 20 дни ми зададоха един журналистически въпрос по отношение на двамата братя. Да си призная честно не бях запознат в детайли и казах, че два дни по-късно ще имам информация относно казуса. След два дни бях отново в Смолян, за да кажа, че сме задвижили процедурата за по-бързо приключване на всички проверки, които трябва да бъдат осъществени от съответните компетентни дирекции. За мен е важно, че приключва една мъка, една трагедия и едно неразбиране от страна на институциите, защото 11 години след като са станали пълнолетни, момчетата са живели без никакъв документ за самоличност. Те са едни трудолюбиви младежи, работят ежедневно в селото и аз им благодаря за това, че никога не са се отказали да придобият българско гражданство”.

Развълнуваните Алексей и Роман благодариха на всички, които им съдействали, за да се реши проблемът им. Те изказаха надежда, че от сега нататък ще могат да се реализират, като си намерят по-добра работа. Младежите се зарекоха да спазват всички закони на страната, както и досега.

Кметът на Смолян Николай Мелемов обяви пред присъстващите, че цялото село обича двете момчета. Те помагат на всеки, който ги помоли. Интересно е, че имат още двама братя, които обаче са родени в България, имат си документи и нямат никакви проблеми, посочи Мелемов. Основният проблем на Алексей и Роман е, че майка им заминава за Русия и я няма от много години. Това създава един казус, който изисква документи, които те не могат да набавят. Проблемът не можеше да няма решение, защото момчетата ги има, те са живи и здрави. Доволни сме, че вече е факт решението на проблема, каза градоначалникът на Смолян. Маргарита Попова отправи благодарност и към Мелемов за неговата съпричастност и му напомни, че трябва отсега да им съдейства и за намиране на работа. Кметът се ангажира и по този въпрос, но посочи, че сега е необходимо да се помогне на Роман и Алексей да си изкарат дипломите за завършено средно образование и едва след това ще се търсят варианти за професионалната им реализация.

Двамата братя благодариха и на Бойко Даракчиев, който нито за момент не ги е оставил и винаги им е помагал. Засега те ще останат да живеят в Люлка.

Вирни се горе