Д-р Андрей Кехайов участва в 195-та Асамблея на СМА

Д-р Андрей Кехайов участва в 195-та Асамблея на СМА

В периода 16–19 октомври във Форталеза, Бразилия се провежда Генералната Асамблея на Световната медицинска асоциация (СМА) – най-мащабното събитие за лекарите от цял свят. Освен участниците от организациите-членки на СМА на събитието присъстват като наблюдатели и представители на 7 регионални международни организации, сред които Постоянния комитет на европейските лекари, Югоизточноевропейския медицински форум, представляван от своя президент д-р Андрей Кехайов, и др., съобщиха от пресцентъра.

Програмата на Асамблеята включва две сесии на Съвета на СМА, заседания на комисиите по финанси и планиране, по социално-медицински въпроси, по медицинска етика.

Научната сесия, която е насрочена за четвъртък, 17 октомври е на тема ”Незаразни хронични болести”. Други значими въпроси, които ще бъдат засегнати са за налагане забрана за използването на химически оръжия, както и ситуацията в Сирия и възможността за оказване на медицинска помощ там.

На церемониалната сесия в петък, 18 октомври тържествено ще встъпи в длъжност Президентът на СМА за следващия едногодишен период, д-р Маргарет Мунгерера от Уганда и ще бъде избран новият бъдещ президент на организацията.

Присъстват национални медицински асоциации от всички контитенти, като броят им надвишава 50, а участниците от различните страни са повече от 300. Един от първите разгледани въпроси бе за встъпването на националните медицински асоциации от Италия, Черна гора, Судан и Камерун, които бяха приети за членове на СМА без възражения. Научната тематика на тазгодишната Асамблея се фокусира върху належащите проблеми за:

· миграцията на лекарите;

· насилието върху жените и децата и нужния лекарски принос в здравните последствия от това;

· имунизационната политика, която страните трябва да следват;

· правата на жертвите на насилие;

Вече беше обсъден бюджетът на СМА за предишните и бъдещите години, както и нужните мерки за справянето на световното здравеопазване в развитието на финансова и икономическа криза. Планирането на бъдещите Асамблеи и срещи на СМА бе темата на една от първите дискусии, но въпросът остана отворен за разискване. Важни резолюции в контекста на етичните норми и отчитането на Хелзинската декларация за правата на човека ще бъдат обсъдени в следващите дни.

В рамките на форума д-р Андрей Кехайов, президент на ЮЕМФ и на ,,Сдружение Български Лекар” ще информира СМА за дейността на ЮЕМФ през последната година и наскоро проведения конгрес в Порторож, Словения. Д-р Кехайов ще осъществи двустранни срещи с делегациите на националите медицински асоциации от Германия, Чехия, Турция, Русия, Япония, Тайланд, Южна Африка, САЩ, Канада, Бразилия, Чили, Израел и др.

Вирни се горе