Чудотворната икона „Златна ябълка“ пристига в Смолянско

 Чудотворната икона „Златна ябълка“ пристига в Смолянско

През благодатните дни на Богородичния пост Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай ще отслужва Молебния канон на Пресвета Богородица в 14 храма на епархията. Три от тях са в Смолянска духовна околия – в Момчиловци, Девин и Смолян.

Богородичният пост от 1 до 15 август (Голяма Богородица) е един от четирите благодатни духовни периоди в годината. Митрополит Николай пожела да зарадва вярващите родопчани с донасянето на Чудотворната икона на Света Богородица „Златна ябълка“.

Иконата се съхранява като ценност в един от храмовете на Пловдивска епархия – църквата „Успение Богородично“ в Горни Воден, квартал на Асеновград. Пред нея той ще възглавява празничните вечерни с Молебния канон на Пресвета Богородица в родопските църкви.

В с. Момчиловци празничната Вечерня ще бъде днес от 18:00 ч. в храм „Св. св. Константин и Елена“, в Девин – утре, в храм „Св. Йоан Рилски“, а в петък в една от църквите в епархийския манастир „Св. Пантелеймон“ над Смолян.

До светата обител има осигурен безплатен превоз – автобусите ще тръгват в петък в 16:30 ч. от автогарата в “Устово” и от паркинга пред супермаркета в Горно Райково. Автобусите ще спират на всяка спирка до манастира, съобщиха от Архиерейско наместничество в Смолян.

Вирни се горе