Човек с високо социално положение е замесен в случая "Белнейски"

Човек с високо социално положение е замесен в случая "Белнейски"

Лазар Колев, подсъдим по делото за убийството на сестрите Белнейски, е имал съучастник – човек с високо социално положение, който би загубил много, ако се научи неговото име. Това заяви Тодор Тодоров, началник на сектор в Института по психология към МВР, експерт по делото, по БНТ1.

"Много е трудно сам човек да контролира две жертви, резултатите от ДНК-експертизата потвърждават това”, допълни той.

Тодоров е на мнение, че убийството на момичетата вероятно не е било замислено предварително и е извършено след тяхното изнасилване: „Нещата са направени така, че да изглежда, че това е убийство със сексуални подбуди, т.е. има опит да се замести по-тежко престъпление с по-леко. Това ни кара да мислим, че във този случай е замесен човек, който би загубил много, ако се научи неговото име. Това е човек с високо социално положение”.

Според Тодоров капацитетът на Лазар не му позволява да замисли и осъществи сам подобна инсценировка. По думите му съществуват насоки, които може би ще доведат до неговия съучастник, чиято роля все още е съвсем ясна.

Първото изследване на Лазар Колев с детектор на лъжата е направено през януари 2009 г. „Тогава Лазар твърдеше, че е разбрал за смъртта на момичетата два дни преди телата им да бъдат открити. Той неможа да обясни това разминаване. Резултатите от детектора тогава показаха симптоми на съпричастност.

Лазар се опита да обясни, че той не би могъл да извърши такова жестоко убийство и, че според него става въпрос най-вероятно за катастрофа. Това беше впечатляващо, защото все още не беше изнесена официалната информация за наличието на такава версия. След като му поставихме този въпрос той изобщо престана да отговаря на въпросите ни”, разказа Тодор Тодоров.

Според него заподозреният е започнал да трепери, след като е научил какви са резултатите от детектора на лъжата.

След изчезването на момичетата Лазаров започва на не ходи на работа, продава колата си, която му е подарък и непрекъснато сменя местата, които посещава.

Шансовете Лазар Колев да получи осъдителна присъда, на база събраните доказателства, са големи, категоричен е експертът.

“Има известен натиск върху съда, тъй като това дело се проточи с години”, каза още Тодор Тодоров.

На свой ред бившият директор на Института по криминалистика и криминология към МВР Иван Иванов заяви пред съда, че Лазар Колев е имал физически контакт със сестрите Белнейски.

Иванов представи трите експертизи, които, по думите му, са най-силното доказателство, че Лазар Колев е съпричастен към убийството на сестрите.

Днес за първи път стана ясно, че е намерено второ ДНК под ноктите на Христина Белнейска, но на този етап не е установено на кого е. “То е сравнено с ДНК-то на всички 300 заподозрени в извършването на двойното убийство, но съвпадения не са открити”, заяви Иванов. Това което е абсолютно точно е, че биологичният материал, иззет от ноктите на голямата сестра Росица, напълно съвпада с този на Лазар Колев и вероятността да е на друго лице е 48 192 хиляди трилиона. Откритите епитилни клетки при Христина също съвпадат с тези на Колев, но по родов признак.

Вирни се горе