Читалището в Неделино с нова етнографска сбирка

Читалището в Неделино с нова етнографска сбирка

Обновената сграда на народно читалище „Светлина – 1938” – Неделино се сдоби с още едно богатство. На 10 юни 2013 година в певческата му зала беше открита етнографска сбирка с материали от града. В нея са подредени повече от 200 експоната, предимно от бита, традициите, обичаите и облеклото на хората от региона. В експозицията преобладават традиционни костюми – мъжки и женски, съдове, оръдия на труда, накити, сечива, съобщиха от пресцентъра на общината.

В сбирката е проследен пътя на вълната от стриженето, влаченето, преденето, тъкането – до облеклото, постелките и завивките, до костюмите и аксесоарите към тях. Сбирката е наредена с вкус и разбиране. Експонатите оживяват пред очите на посетителя, връщат го към историята на родния край, разказват за автентичния бит, стародавните традиции и многовековната култура на хората от Неделино.

Амбицията на читалищните дейци е експозицията да бъде представена пред учащите се млади хора, пред гражданите и гостите на града. Поводът за нейното експониране е желанието на кмета на Неделино Стоян Беширов града да притежава музейна сбирка, както и предстоящото посещение на гости от община Мароня Сапес – побратимена на нашата община, посочиха от общината.

Вратите на залата са широко отворени всеки ден от 8.30 до 12.00 часа и от 13.30 до 17.00 часа.

Вирни се горе