Читалище „Просвета-1908” -Златоград организира „Маратон на четенето”

Читалище „Просвета-1908” -Златоград организира „Маратон на четенето”

За девета поредна година библиотеката на читалище „Просвета-1908” Златоград, организира „Маратон на четенето”, посветен на 23 април – Световния ден на книгата и авторското право. Празника започна с най-малките – децата от детска ясла „Мир” ,на които ученици от ОУ „Васил Левски” четоха приказки, съобщи библиотекарят Зорка Хаджиева. Двете детски градини се включиха активно и тази година в Маратона, След като чуха приказките, децата рецитираха, пяха песни, разказваха приказки.

По повод празника младежите от Дневния център „Зора” бяха изработили красива поздравителна картичка с молбата на книгата. Както обикновено тяхното посещение в библиотеката беше изпълнено с положителни емоции, усмивки и забавления. Те много се зарадваха на енциклопедиите за животни и приказките, които им подариха библиотекарите. Първокласниците чуха беседа за книгата за правилата в библиотеката, рецитираха и пяха песни за книгата. Ученици от ОДК, участници в театралната студия четоха приказките на Хитър Петър.

Татяна, Йордан, Яница, Ивайло, Анелия, Дарина и Асиана – ученици от СОУ „Антим I „в присъствието на граждани, представители на общинска администрация представиха есетата посветени на екзарх „Антим I„, които бяха наградени наскоро в Народното събрание, четоха на английски език и на немски език лично творчество и преводи на текстове от Павел Вежинов и Димитър Инкьов. Директорът на училището Жечка Хаджийска подари материали свързани с живота и дейността на патрона на училището, поздрави присъстващите и от името на Общински съвет Златоград.

Интересно групово занятие беше подготвил екипа на Център за обществена подкрепа. Всички деца четоха,о тгатваха от коя приказка са текстовете които им бяха прочетени, оцветиха картини с приказни герои. Получиха подаръци както от ЦОП, така и от библиотеката. Всяко дете беше наградено с книги от издателство «Хермес», което тази година е партньор на библиотеката в Маратона на четенето.

Много активно в празничните прояви се включиха и учениците от ОУ»Васил Левски».Тяхното участие започна с откъс от есето «Открий себе си « на директора на училището Нина Пашова ,прочетено от учителят по литература Роска Пелтекова. Ученици от 7 и 8 клас представиха лично творчество, Галатея Хаджиева прочете есето с което спечели степендия в конкурса 1000 степендии, а Петя, която е започнала да пише своята първа книга – откъс от една от 10 те глави които е завършила.По малките ученици бяха избрали стихове на български клосици, както и откъси от популярни приказки.

Маратона изненадващо завърши със ученици от 88-о училище в гр. София, които в момента са на зелено училище в Златоград и пожелаха да се включат в Маратона и да станат съпричастни към празника на книгата.

Вирни се горе