Читалища от областта и страната се събраха на форум в Смолян

Читалища от областта и страната се събраха на форум в Смолян

Форум “Културното наследство на Родопите – обичаи и традиции свързани с дивите цветя” се проведе на 25 юли в гр. Смолян.

Представители на читалищата от област Смолян, както и на читалища от страната, се събраха на еднодневен форум посветен на проведеният през юни месец Фестивал на дивите цветя, перспективите за превръщане на Фестивала в ежегоден и включването му в Национална система ”Живи човешки съкровища”.

Организатори на форума са Регионален експертно-консултантски и информационен център „Читалища” – Смолян, както и на сдружение „Екоорганизация – Родопи”. Гости на форума са представители на Министерство на културата, областните и общински администрации, съобщи Недялка Мачокова – ръководител на РЕКИЦ “Читалища”.

Представи се една нова европейска форма за реализиране на фестивали:

  • стремеж да се покажат изкуството, културата , екологично разнообразие и т.н., чрез множество инициативи в различни възрастови групи и интереси в партньорска мрежа по проекта;

  • провежда се в рамките на 10 дни, в различни селища;

  • реализира се в 5 европейски държави;

  • форма на международен културен диалог и публично представяне;

На форума се представиха флористичното и фолклорно богатство на планината в следните материали:

Представяне информация на тема: "Конвенцията за опазването на нематериалното културно наследство – д-р Силва Хачерян – началник отдел „Регионални дейности”, дирекция "Културна политика"-Министерство на културата

Представяне/PowerPoint презентации/ на тема: „Културата в Родопите от цивилизацията на траките до най- ново време –съхранена в читалищата” Възможности за включване в: Национална система ”Живи човешки съкровища” и проект”Цветна Европа”-Недялка Мачокова, р-л., РЕКИЦ ”Читалища”, Смолян Фестивалите –форма на диалог между общностите Представяне/PowerPoint презентация/ на тема: „Фестивал на дивите цветя в Родопите-възможности за следващи реализации»- Антония Чиликова –ръководител проект • Представяне/PowerPoint презентации/ на тема: Био- разнообразието в Родопите • Плануване на дейности с участието на читалищата за фестивал-2014-работна група

В рамките на проекта на международната организация Plantlife International „Цветна Европа” дейности се реализират и в пет европейски държави Основен акцент на форума е проучване и представяне на обредност свързана с дивите цветя и тракийският Орфизъм, като част от дейността по проекта насочена към създаване на архив от народни вярвания и познания за използването на дивите цветя в ежедневието и празника на родопчани, в съзвучие с Конвенцията за опазването на нематериалното културно наследство.

Читалищата имаха възможност да дискутират и други актуални въпроси с -д-р Силва Хачерян – началник отдел „Регионални дейности”, дирекция "Културна политика"-Министерство на културата и експерти РЕКИЦ»Читалища».

Целта е насърчаване на предварителни дейности за проучване и съхранение на културното наследство, като средство за междукултурен диалог и устойчиво развитие чрез подпомагане на платформите за сътрудничество и връзките между работещите в сферата на културата.

Вирни се горе