„Чисти сърца“ откриха новата духовна учебна година със спечелен проект

„Чисти сърца“ откриха новата духовна учебна година със спечелен проект

Проект за подпомагане с технически средства дейността на Младежкия православен център „Чисти сърца“ към катедрален храм „Св. Висарион Смоленски“ – Смолян, бе спечелен пред Фондация „Комунитас“ – София.

Дарението е в размер на 3053 лв. и с него ще се закупят мултимедиен прожектор и мини озвучителна система, необходими за публичните дейности на „Чисти сърца“ в храма и извън него, при посещения в различни социални заведения и др. Благодарение на „Комунитас“ центърът ще може да закупи и специални рамки за изложбата си „Манастирите – убежище на вярата“, да проведе VІІ конкурс „Чудото на Коледа – Рождество Христово“ и детският хор „Чисти сърца“ да пътува до столицата за участие във фестивала „Осанна във висините!“ през май.

Заедно с тази радост новата духовна учебна година бе открита по традиция с благодарствен молебен в храм „Св. Висарион Смоленски“ от протойерей Запрян Шиков и отец Димитър Михайлов. Ритуалът започна с обща молитва, изпълнявана от децата на „Чисти сърца“, а от групите по вероучение рецитираха стихове. Солистката на Детски хор „Чисти сърца” Константина Перпериева изпълни „Отче наш”. В храма бяха началникът на Регионалния инспекторат по образование Иван Муцевски, родители, екип от ГПЧЕ „Иван Вазов“, пожелал водосвет и за своето учебно заведение. В благослова си към присъстващите отец Запрян Шиков заръча на децата да черпят добродетели от своите учители, да вярват, да имат надежда и любов. Бог да ги закриля! Всички бяха поздравени и от отец Димитър Михайлов.

Празникът продължи в залата на Неделното училище в храма. Пред гостите бе представена презентация за дейностите на „Чисти сърца“ за предходната учебна година. Освен часовете по вероучение, хорове пеене, рисуване, дърворезба и журналистика децата имат благотворителна дейност, поклоннически пътувания, участия във фестивали и спечелени национални конкурси. За добрите взаимоотношения с децата от Съюза на инвалидите в Смолян председателката Захаринка Славчева подари пано с изображение на Света Богородица. Радваме се, че сме част от „Чисти сърца“, заяви тя.

“Чисти сърца”

Вирни се горе