Четирима учители от Смолянска област са номинирани за „Учител на годината”

Четирима учители от Смолянска област са номинирани за „Учител на годината”

Четирима учители от Смолянска област са номинирани в Националния конкурс „Учител на годината”. Той се организира за шестнадесети път от Синдиката на българските учители. Целта на конкурса е да обогати системата за духовно стимулиране на педагогическите кадри и ги приобщи към националните и световните традиции; да повиши личното професионално самочувствие; да привлече вниманието на широката общественост към проблемите на учителите; да издигне престижа на педагогическите кадри.

Номинациите се правят в общо девет направления: предучилищно възпитание и подготовка; начално образование; хуманитарно направление; природоматематическо направление; изкуства и спорт; професионално образование; директори и помощник-директори; възпитателна работа, извънкласни и извънучилищни дейности, училищни психолози и педагогически съветници; млади учители.

Конкурсът се провежда на две равнища – общинско и национално, като кандидатите трябва да отговарят на редица изисквания: да имат задълбочена професионална подготовка и висока обща култура; да са постигнали високи и трайни резултати в своята педагогическа дейност; да се ползват с авторитет, да са уважавани от ученици и родители; да бъдат носители и инициатори на педагогически иновации; да притежават висока култура на педагогическо общуване; да са пример за гражданско поведение; да са инициатори в прилагането на информационните технологии.

На общинско равнище конкурсът се организира и провежда от Общинския координационен съвет на СБУ, като специална комисия разглежда кандидатурите и определя номинациите. За Смолян номинираните са: Илияна Ценова от ОУ „Иван Вазов” – Смолян, в направлението начално образование, Мария Барганова от ОУ „Иван Вазов” – Смолян – хуманитарно направление, Радостина Кирилова от ЦДГ „Слънце” – предучилищно възпитание и подготовка, Милена Моллова от СОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – Рудозем – начално образование. Те ще се явят на финалния етап на конкурса „Учител на годината” на 16 май в София. Тогава сред общо 53-а учители от цялата страна ще бъдат обявени носителите на приза, уточни председателят на ОбКС на СБУ – Смолян Мария Жайгарова. Удостоеният с “Учител на годината на Република България” получава грамота, сувенир, предметни и други награди.

Вирни се горе