Четири Центъра за обществена подкрепа са създадени по проект

Четири Центъра за обществена подкрепа са създадени по проект

Четири Центъра за обществена подкрепа са създадени по проект “Партньорство в подкрепа на децата и семействата от област Смолян”, съобщи д-р Събина Събева, ръководител на проекта.

Значителен брой от действащите към момента услуги са подготвени и финансирани в рамките на проект: “Регионален подход в реформата в обществената грижа за деца в област Смолян” Осъществява се с финансовата подкрепа на фондация ОУК-Женева, фондация “Лорд Мичелхам от Хелингли”- Швейцария и фондация “Международна социална служба-Швейцария”. В четирите общини Златоград, Доспат, Девин и Рудозем са изградени Центровете за обществена подкрепа. А в общинете Доспат и Рудозем ― Дневен център за деца с увреждания.

В община Доспат за двата центъра са изразходвани 81 874 лв., съфинансиране и от община Доспат в размер на 65 000 лв, както и 12 867,6 лв. от ОПРЧР – обзавеждане на залата за групова работа на ЦОП, компютри и офис техника, оборудване на ДЦДУ.

В община Рудозем (ЦОП и ДЦДУ): 93 708 лв., съфинансиране и от община Рудозем в размер на 9 000 лв.

В община Девин (ЦОП): 28 723 лв.

Създаването на Центрове за обществена подкрепа (ЦОП) в общините Златоград, Доспат, Девин и Рудозем и Дневен център за деца с увреждания (ДЦДУ) в община Доспат и Рудозем е с оглед превенция на институционализацията и социалната изолация и за успешна социална интеграция, обяви д-р Събева.

Персонала на ЦОП и ДЦДУ чрез придобиване на нови знания, умения и опит за предоставяне на социални услуги за деца и семейства с високо качество и ефективност.

Обхванати са деца от 3 до 18 г. в риск от изоставяне; от отпадане от или отпаднали от училище; жертви на насилие; с поведенчески проблеми и др. от общността и техните семейства. Деца от 5 до 18 год. с различни по вид и степен на тежест увреждания: лека и средна умствена изостаналост; сетивни увреждания (нарушения в слуха или зрението); с трудности в говора; двигателни нарушения; с трудности в общуването и взаимоотношенията с другите хора. Деца и семейства от общността (към които са насочени превантивните услуги и информационната кампания).

Капацитета на ЦОП – Златоград е 25 случая, ЦОП-Доспат – 25, ЦОП-Девин – 20 и ЦОП-Рудозем – 20. Дневните центрове са с капацитет 20 деца с увреждания. Услугите в община Доспат се ползват и от деца и семейства от община Борино.

Вирни се горе