Чепеларе тържествено отбеляза 135 години от Освобождението

Чепеларе тържествено отбеляза 135 години от Освобождението

Вчера,община Чепеларе организира тържествено честване на 135 години от освобождението на Чепеларе от турско робство. Празничните мероприятия започнаха в 17.00 часа, с тържествено полагане на венци и цветя на възпоменателната плоча, поставена на мястото, където са посрещнати руските войски в Чепеларе,съобщиха от местната управа.

Официарни лица на тържеството бяха: инж. Чавдар Фурлански- Заместник- областен управител на област Смолян, г-н Георги Костадинов- Заместник- кмет на община Чепеларе, г- н Боран Хаджиев- Заместник- кмет на община Чепеларе, г- жа Катя Стайкова- Секретар на община Чепеларе, общински съветници на Общински съвет Чепеларе, кметове и кметски наместници на населените места в община Чепеларе. С тържественото шествие, присъстващите граждани, учиници и гости се отправиха към паметника на капитан Петко Войвода, където в 17.30 часа бяха поднесени венци и цветя. Честването продължи в НЧ „Родопска искра”, където г- н Георги Костадинов- Заместник- кмет на община Чепеларе се обърна към жителите и гостите на града с думите: „Уважаеми съграждани и гости, на днешния ден преди 135 години чепеларци посрещат руските войски и най-сетне настъпва дълго желаната и изстрадана свобода. През месец януари 1878 година в подстъпите на Родопите се водят решителни боеве за изхода на освободителната руско-турска война. След разбиването на армията на Сюлейман паша при Пловдив и освобождението на града започва настъпателният поход на руските войски в Родопския масив. В началото на януари 1878 година в Чепеларе започват да прииждат бежанци, които търсят подслон и храна. Преминават и отстъпващи турски войскови части, които са гладни и изтощени. Част от чепеларци се скриват в околните колиби и мандри. Турската войска отстъпва и оставя след себе си ограбени, опустошени домове и глад.

На 12 януари 1878 година Казашката кавалерийска бригада на генерал Черевин в състав от 800 души потегля от Асеновград в посока Бачково, Павелско, Хвойна, Чепеларе, Устово, Рудозем, Златоград. На 16 януари те са в Чепеларе. Васил Дечев в книгата си “Миналото на Чепеларе” пише: “По тесния и заледен присоен път между Лещювица и Долна махала полека се движи една дълга черна верига, прилична на реденица и ели и на огромна черна засукана връв. Тая верига била руската конна войска. Влизането и настаняването на казаците в махалите и по къщите внесло голямо оживление и неописуема радост в душите и сърцата на християнското население. Жени и деца въвеждали братушките в оголените и полуразрушени къщи, но им било мъчно, че не могли да ги нагостят, защото нямало нищо друго освен овесена и арпова каша.” На 17 януари руските войски продължават за Устово. След еуфорията и радостта от събитието, чепеларци започват да уреждат мирния си свободен живот. По- видните първенци, християни и мюсюлмани, избират общинска управа. Първи председател на общинския съвет на свободно Чепеларе става Дечю Харитюв, а съветници са Тодор Балджийски, Сюлейман Милязима, Ахмед кехая Тотювски и Атанас Кюсета. Чепеларе започва да гради новата си история.

Освобождението разпалва духа и жаждата на чепеларци за нов живот и напредък. Следващите десетилетия, въпреки бедността на населението, бележат развитие на културно- просветното дело, селището се благоустроява, открита е телеграфо- пощенска станция, построяват се сградите на училището и читалището. Трудностите, съпътстващи запазването на стария поминък и зараждането на нови стопански взаимоотношения, не сломяват духа на хората. Свободата им дава надежда и вдъхновение.

Празникът продължи с уникалния танцов фолклорен спектакъл „Танца на вятъра” на танцова формация „Танца на вятъра”- Стара Загора.

Вирни се горе