Британци от Родопите осигуряват работа на съселяните си

Британци от Родопите осигуряват работа на съселяните си

Британци от Родопите са се превърнали в работодатели на своите съселяни. Поданици на кралицата, живеещи в Полковник Серафимово, наемат на работа местни жители, съобщава 24smolian.com, цитирайки кметът на смолянското село Христо Мусорлиев.

Около десетина души обгрижват животни, собственост на англичаните или пък биват наемани при ремонт на къщите им. Надницата, която получават, е в размер на 30 лева.

В селото към момента живеят 4 британски семейства. През лятото обаче те стават около 20. Тогава от Острова пристигат останали собственици на имоти в населеното място. Започва и трудовият сезон за родопчани.

„Хората са много дружелюбни и никога не е имало конфликти. Напротив, помагат и за справянето с безработицата", коментира кметът.

В момента селото наброява около 200 души. През летните месеци обаче населението се увеличава тройно. От пет години през юли британците устройват и „английски събор". Тридневният фестивал събира стотици чужденци на поляните над селото, където изниква малко градче на купона, а музиката не спира и през трите дни.

Вирни се горе