Брането на диворастящ мурсалски чай е забранено

Брането на диворастящ мурсалски чай е забранено

И през тази година мурсалският чай, наричан още пирински или алиботушки (Sideritis scardica Grisb.), е забранен за бране дори за лични нужди на територията на цялата страна. Забраната е в сила втора поредна година. Целта е да се възстановят находищата му в природата.

Ограничението е регламентирано със заповед на министъра на околната среда и водите Ирина Костова, обнародвана в Държавен вестник. Специалният режим на опазване и ползване по Закона за лечебните растения се прилага за видове, чиито ресурси проявяват трайна тенденция за намаляване и съществува заплаха за естественото им разпространение в природата.

Продажбата на билки от култивиран мурсалски чай остава разрешена, след издадено удостоверение от съответната общинска администрация с данни за местонахождение, площ и количество произведени билки. РИОСВ – Смолян ще изпрати писма до Регионална дирекция по горите – Смолян, общини, кметства и горски стопанства, на чиято територия се среща мурсалския чай за осъществяване на контрол, съобразно техните правомощия.

Сигнали за нарушения могат да се подават в Регионална инспекция по околната среда и водите – Смолян, която ще осъществява и контрола при нарушения на заповедта. Предвидените глоби при констатиране на нарушение са от 100 до 1000 лв., респ. имуществена санкция от 500 до 3000 лв., съобщи директорът на екоинспекцията Екатерина Гаджева.

Вирни се горе