Борисов премиер

 Борисов премиер

Със 162 гласа “за”, 77 “против” и 1 въздържал се Бойко Борисов бе избран за премиер на България. Така Бойко Борисов става 50-тия премиер на страната.

Минути по-късно със същия резултат 41-то Народно събрание избра и новия български кабинет, след което новите министри се заклеха от парламентарната трибуна.

Както и се очакваше, Атака, Синята коалиция и РЗС заедно с колегите си от ГЕРБ подкрепиха кабинета, премиера и структурата. БСП и ДПС гласуваха против, като единият “въздържал се” е депутат от БСП.

За малко гласуването на новия премиер и кабинет да мине без дебат в пленарна зала. Въпреки че председателството обяви минутите, които всяка ПГ има за дебата, желаещи за изказвания нямаше. Малко след 10 часа с 232 гласа “за” парламентът прие да бъде поканен в пленарна зала Бойко Борисов, чиято кандидатура за премиер депутатите предстоеше да гласуват.

Под аплодисментите на мнозинството Борисов влезе в залата и след като се ръкува с председателя на Народното събрание и неговите заместници зае место в ляво от председателството.

В присъствието на президента Първанов, патриарх Максим и кабинета в оставка депутатите трябва да гласуват за министър-председател, за структура на кабинета и за неговия състав.

След като шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов представи биографията на Бойко Борисов, бъдещият премиер излезе на парламентарната трибуна, за да представи структурата и състава на своя кабинет, както и приоритетите за бъдещото управление.

Избирайки министър-председателят на страната, България ще бъде изправена пред редица предизвикателства, каза Цветанов и изрази убедеността, че новото правителство ще изведе страната от кризата.

Трета година България е част от ЕС и участва в европейската политика, заяви Борисов пред пленарна зала. Той изтъкна, че все още стандартът на българите е далеч от този на останалите европейци. Дойде време да докажем, че можем да продължим реформите, посочи Борисов. Основната цел на правителството на ГЕРБ е да гарантира европейското развитие на страната, подчерта той.

Борисов посочи няколко от приоритетните области: повишаване доходите на българските граждани, стабилност на българската икономика, нови работни места, създаване на благоприятни условия за инвестициите, гарантиране правовия ред в страната, борба с корупцията, нейното ограничаване. Основен приоритет на кабинета “Борисов” е именно борба с корупцията и реформиране на съдебната система.

Правителството ще се бори и за възстановяване доверието на европейските партньори; подобряване на социалната сигурност за българските граждани.

Борисов обеща подобрена организация на здравеопазването и съвременно образование. България ще продължи да е гарант за стабилността в региона. Пътят, по който тръгваме няма да е лесен, подчерта Борисов.

Разчитам на вас да бъдете честен и отговорен наш коректив в името на общите ни национални приоритети, с тези думи Борисов се обърна към своите опоненти от опозицията БСП и ДПС.

Вирни се горе