Богородичното опело архимандрит Висарион ще отслужи в Устово

 Богородичното  опело архимандрит Висарион ще отслужи в Устово

В навечерието на важния за християните празник Голяма Богородица – 14 август /сряда/ от 18 часа, архиерейският наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион ще отслужи празничната Вечерня с чина на опело на Пресвета Богородица. Това ще стане в смолянския храм /Устово/ „Успение Богородично“ с участието на председателя на храма отец Димитър Одаджиев и свещеници от града. Със специалното за случая богослужение се възпоменава чудното събитие, когато Божията Майка заспива /успение/ и е понесена на ръце от Своя син Иисус Христос към небето.

Както се посочва в Православието, преди това получила вест от Архангел Гавриил заедно с райско клонче, че Волята Божия за Нейното успение е то да стане след три дни. По облаците пристигнали светите апостоли, събрани от Светия Дух, за да се сподобят с благословението на Пречистата Дева и с присъствието си да придадат по-голяма тържественост на погребението й. Тя викала при Себе Си всеки един от светите апостоли, като възхваляла вярата и подвизите им в Христовото благовестие. На всекиго пожелавала вечно блаженство и се молела за мир в целия свят. В тропара на опелото Й се пее: „Люде, с любов се съберете днес! Радвайте се, възклицавайте и ликувайте с веселие! Защото Божията Майка преминава славно от земните жители към небесните!“

На самия празник Голяма Богородица – 15 август, четвъртък, в същия храм тържествената светата Литургия ще започне от 9 часа. След нея ще се отслужи празничен водосвет и ще има благословена трапеза.

Заповядайте! Нека и ние заедно да се поклоним на Божията Майка и да измолим мир и благоденствие!

Архиерейско наместничество – Смолян

Вирни се горе