Бог да намножава благата на това село!

 Бог да намножава благата на това село!

Храмовият празник на църквата „Въведение Богородично“ в село Полковник Серафимово събра под дъжда десетки серафимовци, родени тук, деца и внуци. Макар да живеят в града, милостта към родното място е изразена най-силна на храмовите празници на двете църкви и на празника на селото. В чест на Божията Майка днес бяха дошли гости и приятели от Смолян, Устово и Райково.

По време на св. божествената Литургия, съпроводена от песнопенията на църковния хор при храм „Успение Богородично“ в Устово, възглавяващият богослужението архиерейски наместник архимандрит Висарион благодареше на Пресвета Богородица, измолваше благодатта на Всеподателя да намножава благата на това село! Да го пази от злополучие и да му дава безметежие. И занапред ония, които преуспяват в любовта към Бога и ближния и напредват във всички добродетели, да получат божиите благодеяния. Заедно с Негово Високопреподобие в служението участваха председателят на храма отец Димитър Одаджиев и иподяконите Даниел Апостолов и Валери Здравчев.

Иподякон Даниел прочете библейското писание за въвеждането на малката Дева Мария в Йерусалимския храм, в което има две силно отличителни черти за отношението към Създателя на света. Родителите й, праведните Йаким и Анна, изпълнили обещанието си да посветят единственото си дете и то дълго чакано на Бог. И, че Дева Мария послушно остава в храма, до края на живота си е безупречно вярна рабиня на Бог. Затова от векове до днес и занапред тя е „прекрасна зора, от която изгряло Слънцето“.

Осветени бяха много петохлебия.Отслужен бе празничен водосвет.

Архимандрит Висарион даде Свето причастие на подготвените за него дечица и възрастни, а след това на всички раздаде нафора. Той благослови народа в църквата с думите: „Нека да ви е честит храмовият празник и Божията благодат да бъде над вас, над домовете ви, над чадата ви. Божията любов и Неговата велика милост и общението със Светия Дух да бъдат с всички вас!“

От името на селото и от свое име основният ктитор на църквата предприемачът Спиро Чавдаров благодари на архиерейския наместник архимандрит Висарион с думите, че неговото присъствие е празник за цялото село, както и присъствието на отец Димитър Одаджиев, иподяконите Даниел и Валери и църковния хор от храм „Успение Богородично“ в Смолян, кв. Устово, с диригент Атанаска Янчевска . Отправям покана, заяви Чавдаров: „Винаги сте добре дошли!“

Краят на църковния ритуал бе увенчан с песнопението „На многая лета“.

След това за всички имаше благословен обяд.

Росица Примовска

Вирни се горе