БЛС и правителството се споразумяха, протестът на лекарите се отменя

БЛС и правителството се споразумяха, протестът на лекарите се отменя

Българският лекарски съюз (БЛС) и правителството подписаха споразумение за финансирането и реформирането на здравния сектор. Лекарите няма да стачкуват. Националният съвет на БЛС е взел решение, че ако споразумението с правителството бъде подписано, протестите на лекарите се отменят, така че протест няма да има. Ние ще очакваме всичко, което днес подписваме, да бъде изпълнено. Това каза председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов, след подписването на Споразумение между правителството и Българския лекарски съюз за финансирането и реформирането на здравния сектор. На церемонията присъстваха и министърът на финансите Симеон Дянков и новият здравен министър Стефан Константинов. По думите на Райчинов всичко, което е казано вчера на събора на БЛС, е в споразумението. Запазва се здравно осигурителната вноска на осем процента.

Досега всички правителства шикалкавеха, затова ние днес ускорихме тези процедури. Това каза премиерът Бойко Борисов, след подписването на Споразумение между правителството и Българския лекарски съюз за финансирането и реформирането на здравния сектор. По думите на премиера – споразумението не е насочено само към съсловието, но и към пациентите. „Защото, когато гледам по новините, че от 400 болници в една има проблем, за мен това е проблем”, каза премиерът.

Благодарим на Лекарския съюз, че разбира, че фискалният резерв и дефицитът до три процента е задължение не само на правителството, но и на всяка една държава, която иска да бъде уважавана в ЕС”, допълни Борисов.

По думите му средствата за здраве за тази година, ще бъдат изплатени. По отношение на някои от дейностите, които биха могли да се платят от НЗОК, ще трябва да бъдат внесени законодателни промени.

Вирни се горе