Близо 1500 души почистват Смолян и околностите

Близо 1500 души почистват Смолян и околностите

Областният управител на Смолян инж. Стефан Стайков и директорът на Областна дирекция МВР- Смолян комисар Кирил Хаджихристев поставиха началото на мащабната кампания “Да почистим България за един”.

Стартът бе даден на главен път Смолян- Пампорово в района на къмпинг СБА, откъдето служителите на реда и областна администрация се разделиха на пет лъча и започнаха оборка по посока Пампорово, Смолян и екопътеките в района. Освен тротоарите и пътните отбивки се почистват и планинските скатове около главното шосе. Само за 30 минути бяха напълнени 10 чувала с отпадъци. Областният управител инж. Стайков заяви, че акцията се провежда в десетте общини на областта, с участието на всички държавни служители. Раздадени са над 2000бр. чували, както и над 5000 чифта ръкавици.

“Целта на кампанията е да дадем пример на населението как трябва да поддържаме чиста природата, това да стане еталон на поддържане, както в европейските страни, където няма нужда от подобни инициативи, защото морала, културата спрямо изхвърлянето на отпадъци сред природата е различна”, отбеляза губернаторът на Смолян. Той посочи, че имаме достатъчно закони, които наказват замърсяването на околната среда, но се прилагат сравнително трудно, затова е важно хората сами да пазят чисто и да не занемаряват. Комисар Хаджихристев обясни, че над 200 служители на МВР участват в почистването на цялата област. 45 полицаи пък следят за безопасността на работещите. Почистващата фирма “Титан Клинър” също работи активно по мащабното събиране на боклуци. Днешният ден е обявен за работен и всички служители са на линия. По делничен график работят сметосъбирачните машини, които периодично ще събират боклука от съдовете за смет.

Два багера и три самосвала пък ще извозват отпадъците по заявка. 30 служители по чистотата са разпределени в трите квартала на града и входно-изходните артерии на Смолян. Дежурство дават и служителите на фирмата в Чепеларе и Мадан. Смолян и околностите се чистят от близо 1500 души. Служителите на общинска администрация – Смолян почистват кв. Устово, входа от към Рожен, пътя към село Чокманово, и изхода към Мадан.

Вирни се горе