Благодатният огън озари и в Смолян сърцата и душите на вярващите

Благодатният огън озари и в Смолян сърцата и душите на вярващите

Донесе го от Пловдивска света митрополия архиерейският наместник епископ Висарион, посрещнат с празничен камбанен звън от духовници от църквите в града и миряни в катедралния храм „Св. Висарион Смоленски“. Вълнуващ, тържествен, благодатен миг, в който Божествената светлината на Христовото Възкресение, измолена и тази година в Църквата на Гроба Господен в Йерусалим, озари и Смолянска духовна околия, сърцата и душите на всички вярващи.

Пасхалното богослужение от 23,30 часа на Велика събота възглави Негово Преосвещенство Смоленският епископ Висарион. С него съслужиха свещеникът от храма Иван Марински и гост йеромонах Евтимий от манастира в Кръстова гора, иподяконите Марин, Илия, Красимир, Емил, Георги и църковни певци. Стотици вярващи със запалени свещици от Благодатния огън станаха съпричастни на това несравнимо велико преживяване на богослужението да носиш Христова светлина и да следваш литията около храма с иконата на Възкресение Христово.

Епископ Висарион поздрави богомолците и прочете Патриаршеското и Синодално послание от името на патриарх Неофит и 14-те митрополити, членове на Светия Синод. В него се казва: „Пребъдвайки в пълнотата на пасхалната радост, съпреживявайки удивлението на жените-мироносици пред победата на Спасителя над смъртта, засвидетелствана от ангела и празния гроб, с архипастирска любов приветстваме и поздравяваме всички вас с най-радостния от всички поздрави: ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Пребъдвайки в това най-високо достойнство, ние, верните на Христа изповедници на Неговото име пред света, познаваме най-добре и онази най-висока отговорност, която съпътства това човешко достойнство: отговорност, която човекът носи първом към самия себе си като храм и обиталище на Светия Дух, а сетне и към заобикалящата го среда, към цялото творение и всички твари… Затова е смущаващо е, че и днес, две хилядолетия след Възкресението на Христа и всички останали спасителни за човеците събития от свещената история, светът, в който живеем, продължава да бъде раздиран от неправди и противоречия, от войни и всевъзможни прояви на омраза и на насилие от човек към човека. …

Особено подходящ за размисъл върху всичко това е тъкмо днешният ден: денят на Христовото Възкресение. Ден, в който животът тържествува, категорично побеждавайки злото, ада и смъртта. Ден, в който ставаме свидетели на осъществяването на най-висшата хармония между небето и земята, между божественото и тварното, между Бога и човека. Ден, в който Божията свята воля за света и за всекиго от нас е заявена с цялата възможна категоричност. В този Ден за всеки от нас и за цялото човечество е посочен път към спасение и вечен живот. Нека не се отклоняваме от този път нито наляво, нито надясно, но да го следваме неотклонно, като при всяко колебание сверяваме мислите и действията си с онова, което ни е завещано от нашия Господ в Неговото свето Евангелие, откъдето извират водещите начала, вечните истини и всички непреходни ценности и принципи на християнския ни живот и нашето християнско отношение към света и всичко около нас.

Поздравяваме с великия празник на Христовото Възкресение всички чеда на светата ни Църква в Родината и извън нея! Благодатта, мирът и любовта на Възкръсналия от мъртвите Господ Иисус Христос и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас! Честито Възкресение Христово!“

Архиерейско наместничество – Смолян

Снимки: Георги Гаджев

Вирни се горе