Благодатна служба за 10-годишнината на манастирска църква

 Благодатна служба за 10-годишнината на манастирска църква

Многолюдно и благодатно премина празникът по повод 10-годишнината на църквата „Св. св. Козма и Дамян“, която отбеляза и храмовия си празник на 1 юли. Тя е част от епархийския манастир „Св. Пантелеймон“ над Смолян. Към тази света обител се стекоха много поклонници от Смолян и други градове на страната, за да почетат светите безсребреници, патрони на църквата, да се помолят за здраве. Бяха дошли и ръководители на институции и общински съветници. Целият манастирски комплекс блестеше в подредба и много цветя под грижите на сестра-послушница Христина, брат Георги и съпричастни помагачи.

Празничната света божествена литургия възглави архиерейският наместник на Смолянска духовна околия Негово високопреподобие архимандрит Висарион. В съслужие с него бяха иконом Запрян Шиков – изпълняващ длъжността игумен на манастира, протойерей Николай Рангелов от храм „Св. св. Константин и Елена“ в Момчиловци, отец Васил Маджаров от храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ в Устово, отец Димитър Михайлов и отец Иван Марински от катедрален храм „Св. Висарион Смоленски“ в Смолян, отец Константин Атанасов от храм „Св. Георги“ в Златоград. Техни помощници в служението бяха петима иподякони – Емил, Валери, Тодор, Георги, Иван. Чудесното песенно озвучаване изпълни църковният хор при храм „Св. великомъченица Неделя“ в Райково.

С много радост и надежда идват хората в манастира, търсейки лек за своите душевни и телесни болки. Много са получили полза по молитвите и застъпничеството на светите безсребреници лечители Козма и Дамян. И на този празник пак бяха стотици имената, записани за здраве и благополучие, които духовниците изчетоха. Осветени с молитви бяха петохлебия, жито, вино и елей. Благодатно свето Причастие приеха доста богомолци. Раздадена бе нафора – осветени парченца църковен хляб. Цялата ритуалност в църквата има един общ силен знак – вяра в Бога, благодарност за Неговата милост към нас и гореща молитва за доброто на целия наш народ.

След Литургията бе отслужен в двора празничен водосвет. Архимандрит Висарион освети и курбана, приготвен за здраве и успех на тази света обител. А към всички се обърна с думите да бъдат благословени божиите раби, които честват този празник и всички, които са дошли да почетат заедно 10-годишнината и храмовия празник на църквата „Св. св. Козма и Дамян“. Божието благословение и Неговата велика милост да бъде над всички тях.

Проведено бе литийно шествие, начело с иконата на светите лечители.

Изпълняващият длъжността игумен на манастира иконом Запрян Шиков поздрави всички с празника и отбеляза: „Ние сме тук, за да отправим горещи молитви към светите безсребреници, чудодейните лекари, които Бог даде нам, да се молим на тях, да ги хвалим, да измолваме от тях нашето изцерение. Нека по техните молитви Бог да ни дарува крепко здраве, мир, любов, благословение на тази света обител, на всички вас, поклонници, на целия български народ и целия православен свят. За много и благословени години!“

Духовниците и хористите заедно изпълниха „На многая лета!“

Росица Примовска

Вирни се горе