Бизнесът и образованието - заедно, със съдействието на ЦКО – Смолян

Бизнесът и образованието - заедно, със съдействието на ЦКО – Смолян

Представители на Центъра за кариерно ориентиране – Смолян, Професионалната гимназия по техника и технологии „Христо Ботев“ – гр. Смолян и предприемачът инж. Стефан Чилингиров проведоха среща с учениците от Х, ХІ и ХІІ клас, със специалности: „Автотранспортна техника” и „Експлоатация на автомобилния транспорт” в ПГТТ. Центърът за кариерно ориентиране – Смолян, е изграден по проект „Система за кариерно ориентиране в училищното образование”, осъществяван с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.

В срещата участваха и Атанас Згуров – старши експерт по природни науки и екология от Регионален инспекторат по образование – Смолян, и координатор по проект „Система за кариерно ориентиране в училищното образование”; инж. Александър Александров – помощник-директор по учебно-производствена дейност; класните ръководители на съответните класове Елена Русева и Анка Цанкина; инж. Петър Славов и Спиридон Русков – преподаватели по теория и практика на специалността; Силвия Марковска и Нели Георгиева – кариерни консултанти от ЦКО – Смолян. Срещата протече под формата на дискусия, засягаща въпроси като: „Трябва ли човек да планира кариерата си и как?”; „Как можеш да успееш да реализираш потенциала и познанието си във време на икономическа криза?”; „Добре ли е учениците още по време на обучението в училище да се включат на доброволчески принцип да придобият практически опит и защо?”; „Какво е приложението на дипломата за средно и висше образование в България?” и др.

Инж. Стефан Чилингиров беше привлечен от екипа на ЦКО – Смолян, като един от предприемачите, реализирали успешно образователната си квалификация във време на специфично икономическо развитие в страната. Той е завършил Техническия университет – София, със специалност „Транспортна техника” и е специализирал „Двигатели с вътрешно горене”. В момента е един от представителите на „Ситроен” за България и развива успешно дейност в три автомобилни сервиза на територията на Смолянска и Пловдивска област. Във време на голяма безработица и слабо сътрудничество между образованието и бизнеса фирмата на Стефан и Атанас Чилингирови предоставя производствена база, ресурси, знания и опит за младите и амбициозните хора на България. По предложение на инж. Чилингиров учениците, мотивирани да се реализират в професионалната си област, още сега биха могли да започнат да упражняват познанията и уменията си в сервизната база. „Вратите са отворени за всички, които са „запалени” да правят това, на което са научени по време на професионалната си подготовка, а за липсващото, ние сме насреща”, казва той.

Връзката „Бизнес и образование” е една от приоритетните инициативи, подготвени от кариерните консултанти в Центъра за кариерно ориентиране, която цели да подпомогне реализацията на младите хора след завършване на гимназиалното им образование.

Вирни се горе