Битка с EVN водят жени от Златоград

Битка с EVN водят жени от Златоград

„Все са ни били солени сметките за ток, топлим се на дърва и съм убедена, че не сме консумирали толкова, но все сме мълчали и плащали най-редовно, докато не ни замесиха в този абсурд“, споделя Ема Александрова, пише в.Златоградски вестник.

Тя и майка й живеят в триетажна къща, пред която на стълб на улица „Хан Аспарух“ отскоро сложили табло, в което са изнесени електромерите на четири домакинства от две къщи. Жените показват, че са плащали редовно с бележките си за ток. Сега обаче от близо три месеца чакат да им го спрат. Причината е, че изненадващо на 19 март т. г. получили писмо от ЕВН, че трябва да плащат 191.28 лв. със задна дата за четири месеца, с предупреждение че ще им спрат захранването ако не платят, но без обяснение защо. Пускат жалби до EVN и Комисия за защита на потребителите. От EVN оправят грешката със съседа им от 19 декември м. г., когато електромерите са изнесени на улицата, до март. След това пратили писмо на двете жени да плащат стари задължения.

„Няма да плащаме, че някой сгрешил. От март чакаме да ни спрат тока, живеем в ужас и гняв. 190 лева за нас са огромна сума. Какво сме виновни, че са сложили четири електромера в едно табло и са объркали изводите. От къде да вземем пари да им плащаме стари задължения и на какво основание. Начислили и „служебна енергия“, която не разбираме какво означава, нито сме завод, нито фирма, нито сме крали. Сумата, която ни искат не отговаря на тази, която е върната на комшията“, гневи се Ема. „Ако им платим стари задължения, означава да признаем, че грешката е наша, а тя не е наша. От къде да сме сигурни, че утре няма да ни рекетират заради жалба на друг комшия и на кого плащаме тока от тук нататък?

От EVN признават, че е имало размяна на изводите на електромерите и след като ги оправили, коригирали фактурите за реално потребена енергия и върнали надвзетото на Пиличев. Но искат от Пиличева 112 лв., като й се извиняват за неудобството и й предлагат разсрочено плащане.

Вирни се горе