Безработните могат да подадат заявление преди да платят здравни вноски, за да не изгубят права

Безработните могат да подадат заявление преди да платят здравни вноски, за да не изгубят права

Правилото важи за тези от тях, които имат стари дългове към хазната

От началото на годината всички хора, които сами внасят вноските си здраве1, но имат други стари задължения към бюджета, могат да подават заявление преди плащането на здравноосигурителните си вноски. Близо 100 заявления до момента са приети в офиса на НАП в Смолян. Подават се по постоянен адрес преди всеки превод, като целта е хората да не загубят своите здравноосигурителни права. Това е така, защото от 1 януари 2013 г. в сила влезе т. нар. единна сметка, с която се промени реда на погасяване на задълженията към хазната. Така на практика, ако няма подадено заявление преди плащането на здравноосигурителната вноска, парите ще отидат за погасяване на по-старо задължение на човека към бюджета.

От НАП напомнят също, че от тази година хората, които сами внасят задължителните си здравноосигурителните вноски, трябва да ги превеждат в хазната до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят. Това означава, че здравната вноска за месец януари 2013 г. трябва да се внесе най-късно до 25 февруари 2013 г. Размерът на здравноосигурителната вноски и за тази година е поне 16,80 лв.

Заради единната сметка, значително се улеснява попълването на платежните нареждания от самоосигуряващите се за здраве. Кодът за вид плащане е само един за всички данъци и осигурителни вноски – 11 11 11 и не е необходимо да се попълва изрично основание за плащане. Образци на преводно нареждане и пощенски запис за плащане към бюджета, могат да се намерят на интернет страницата на НАП – www.nap.bg. Помощ при попълването, както на декларациите, така и на платежните нареждания, клиентите на НАП могат да получат на телефона за информация на агенцията 0700 18 700 на цената на един разговор.

Вирни се горе