Без помощта на обществото институциите не могат да се справят с проблема с наркотиците

Без помощта на обществото институциите не могат да се справят с проблема с наркотиците

Един от най-наболелите проблеми сред подрастващите днес е употребата на наркотични вещества. За да се справят с него обаче, институциите имат нужда от подкрепата на родители, учители, на обществото като цяло. Това казаха директорът на ОД МВР Смолян старши комисар Николай Димов и Окръжният прокурор Тодор Деянов в предаването „На фокус” по ТВ „Фотон – К” с водеща Стефка Анастасова.

„Тенденцията в последните години е за увеличение броя на лицата употребяващи наркотични вещеста и то предимно млади хора – ученици и студенти”, посочи Окръжният прокурор Тодор Деанов. Според него проблемът е свързан на първо място с недостатъчен контрол от страна на родителите върху децата, неоказване съдействие от страна на обществеността за разкриване и доказване на такива престъпления, включително и от учители. „Искам много ясно да кажа, че само с усилията на полицията и прокуратурата този проблем не може да бъде решен”, категоричен беше прокурор Деянов.

„Като се има предвид високата обществена опасност с наркотиците, които засягат живота и здравето на младите хора, превенцията и разкриваемостта на подобен вид престъпления са един от основните приоритетни задачи на смолянската полиция, посочи старши комисар Николай Димов. По думите му за миналата година смолянските полицаи са разкрили 54 престъпления, свързани с наркотиците. „Ако обаче ние, на битово ниво, не искаме да видим проблема, да осъзнаем че има проблем и да започнем да го решаваме няма как да се справим. Един наркотест за изследване на урина се продава в аптеките между 5 и 15 лв.

Всеки родител би могъл да си купи и да провери детето си”, каза още директорът на полицията. Димов обясни, че разкритото вече престъпление води до осъдителна присъда за децата, затова идеята на полицията е да слезе на ниво превенция. За миналата година инспекторите от Детска педагогическа стая са изнесли над 250 беседи сред учащи. Освен това ОД МВР Смолян участва и в различни проекти, съвместно с други институции, свързани с темата за наркотичната зависимост. „Апелирам всеки родител да следи своето дете, а обществото като цяло да проявява нетърпимост към тези деяния”, каза в заключение директорът на полицията старши комисар Николай Димов.

Вирни се горе