БЧК открива "Приемна за лица в криза"

БЧК открива "Приемна за лица в криза"

От 18 ноември 2009г. към Областния съвет на БЧК – Смолян, започва да функционира екип за психосоциална подкрепа. Екип от доброволци – експерти психолози, педагози и социални работници ще провеждат консултации с всеки потърсил помощ от организацията,съобщи Мария Делева.

От 18 ноември, както и всяка сряда от 15,30 до 18,30 часа в сградата на секретариата на БЧК – Смолян, специалистите организират „Приемна за граждани, нуждаещи се от помощ и подкрепа”

Приемната е форма, чрез която организацията адекватно да проучи нуждите на хората в криза. Услугите на специалистите могат да се ползват безплатно.

Тази форма на психосоциална подкрепа е работеща и доказала своята ефективност. Организацията ни я прилагаше в периода 2000 – 2006г. През приемните на БЧК – Смолян минаваха на 200 лица годишно. В зависимост от обективната потребността на лицето, организацията му оказваше съдействие при работа с институции – Дирекции „Социално подпомагане”, Бюрата по труда, „Здравна каса” и медицински специалисти. Голяма част от хората, потърсили помощ от организацията не познаваха и правата си и възможностите с които могат да решат проблема, който ги е довел до тяхната уязвимост. Чрез „Приемните”, БЧК – Смолян определяше и лицата, които получаваха и хуманитарна помощ, и бяха включвани в програмите и кампаниите за целево подпомагане.

Анализите от резултатите в „Приемните на БЧК” бяха в услуга и на много неправителствени организации /НПО/ и Общински администрации, които планираха своите проекти и програми за подпомагане на социалните уязвими лица.

До края на 2009г. приемни ще се отворят и в останатлите общини на Смолянска област.

Вирни се горе