Българско село иска да премине към Гърция

Българско село иска да премине към Гърция

Жителите на българското село Црънча, което се намира в непосредствена близост до гръцката граница, искат да преминат административно и икономически към Гърция, съобщава в репортаж от там гръцкият в. "Катимерини",цитиран от Dir.bg.

Възмутени от несправедливото управление на централната власт 680-те бедни българи решават единодушно да напишат писмо до властите и гръцкото посолство в София. “Катимерини” отбелязва, че жителите на Црънча произвеждат тютюн, мюсюлмани са и имат силни връзки с Гърция.

“Гърция е единственият изход за много младежи, които работят като сезонни работници”, заявява кметът на селото Илин Долапчиев. Младите жители на Црънча бягат в Гърция, Англия и Холандия, където срещу надница обработват земеделски земи. По-старите пък си спомнят за живота при управлението на Тодор Живков, когато в района имало заводи, всички работили, получавали пенсии и имало лекари.

“В Гърция земята и земеделците се уважват, у нас на почит са далавераджиите. Затова искаме да минем административно към съседната държава”, казва един от жителите на родопското село и пред в. “24 часа”. Причината е, че вече близо 20 г. в селото не могат да си възстановят собствеността на земята. Те са създали и инициативен комитет “Върнете земята на Црънча”, който се оглавява от бившия зам.-министър на социалната политика в кабинета “Станишев” Васил Войнов.

“Имам 11 дка и не мога да си ги върна. Нямам пари да плащам за скици и заснемане. Искат по 10 лв. на точка за всяка нива, а в един парцел има много точки”, казва 74-годишният Кемил Онбашов, който взема 150 лв. пенсия, му трябват поне 6, за да си възстанови земята.

“30 дка имам, искат ми да плащам на точка – излизат около 3000 лв. Откъде да ги взема?”, оплаква се и Ахмед Яшаров, който пък получава 415 лева пенсия, с които храни внуците си, защото родителите им работят от години в Кипър. Той твърди, че има акт за земите на името на дядо му и е признат в поземлената комисия в Доспат, но няма нотариален акт. Трябва да плати. “Излиза, че трябва да си я купя земята от дядо ми, това е абсурд”, жалва се 61-годишният мъж, който показва данъчна декларация, че е наследник от 1926 г.

Освен за земята хората от селото винят българската държава заради това, че от десетилетия чакат да бъде асфалтирана отсечка от 7 км до съседното с. Ваклиново. Сега им се налага да заобикалят 50 км.

Местните обсъждат дали да не протестират чрез блокиране на международния път Илинден-Ексохи, както и да направят гладна стачка пред Министерски съвет.

С искането си за “административен покрив” от Гърция жителите на селото си осигуриха световна слава, тъй като новината премина в световните агенции, дори пристига екип на Ройтерс, коментира още гръцкото издание. След като искането им достигало до президента и премиера на България и медиите, бедните помаци от Црънча почувствали, че са направили правилния избор. Кметът заявява, че жителите не се заблуждават, че искането им за преместване на граница може да бъде прието, но писмото е било начин да се убедят “в правотата си”, завършва репортажа си “Катимерини”.

Преди дни финансовият министър Симеон Дянков заяви, че до четири-пет години средният българин ще е по-богат от средния грък, а до десет години ще достигнем 50% от стандарта на средния европеец.

Вирни се горе