Българските огнеборци отбелязват професионалния си празник с протест

Българските огнеборци отбелязват професионалния си празник с протест

Днес е професионалният празник на служителите от Главната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”.

Навръх професионалния си празник пожарникарите излизат на протест. Това е поредният протест, за който синдикатите в МВР се заканиха да провеждат, ако исканията им не бъдат чути. Едно от основните им искания е увеличение на заплащането. Провеждането на протеста съвпада и след проваления за пореден път диалог между синдикати и МВР.

При пожарникарите проблемът с техническата обезпеченост е най-сериозен. Повече от половината пожарникари в страната нямат предпазно облекло и униформи. Това, на което те разчитат са дарения.

Друг голям проблем е недостигът на пожарникари в малките населени места. С влезлите на 21 август промени в наредбата за пожарогасителни дейности се въвежда изискването в един противопожарен екип да има минимум трима души.

За момента няма случаи на закрити служби, но проблемът с недостига на хора стои от 2014 година, когато изискването е заложено в закона по настояване на синдикатите. От МВР изчислили, че исканията за по-високи заплати в системата с 15% ще коства на бюджета 140 млн. годишно. Синдикатите обаче са на мнение, че сумата е по-малка и заявяват готовност да преговарят около размера ѝ.

Всяка година на тази дата българските пожарникари от цялата страна отбелязват своя празник тържествено и с разнообразни инициативи – отслужване на водосвети за здраве и успех, поднасяне на венци и цветя в памет на загинали колеги пожарникари, награждаване на служители от ГДПБЗН и териториалните звена ПБЗН, срещи с ветерани и други.

На 14 септември 1905 г. в София се организира първият пожарникарски събор. Инициатори на събора са пожарните командири Димитър Тролев, Георги Атанасов, Руси Кожухаров, Найден Николов, Тодор Боев.

През 1995 г. датата 14 септември е обявена за професионален празник на българските пожарникари. Това става с решение № 385 на Министерския съвет на Република България.

Честит професионален празник!

Вирни се горе