Българската страна договори почти двойно увеличение на грузинските разрешителни за български превозвачи

Българската страна договори почти двойно увеличение на грузинските разрешителни за български превозвачи

Българската страна договори почти двойно увеличение на грузинските разрешителни за български превозвачи. След проведени преговори бе съгласувана окончателната квота от разрешителни за 2012 г., като от 800 универсални разрешителни (валидни за транзитни и двустранни превози), разрешителните бяха увеличени на 1500. Също така беше увеличен броя на разрешителни за/от трета страна от 150 на 200.

Увеличението на квотата стана по време на заседание на Смесената българо-грузинска комисия по международен автомобилен транспорт, която се състоя в София в периода 9 – 10 май 2012 г. Основната тема на заседанието бе използването на разрешителни за международни автомобилни превози от превозвачите на двете страни. Срещата се проведе под ръководството на изпълнителния директор на ИА „Автомобилна администрация” Валентин Божков и директора на грузинската Агенция „Автомобилна администрация” Михеил Кхмаладзе. На форума присъстваха и представители на двете агенции, както и на асоциациите по международен автомобилен транспорт на България и Грузия.

По време на срещата българската делегация поиска от грузинската страна да бъдат разяснени причините за въведеното през януари тази година значително увеличение на глобата, за липса на грузинско разрешително при влизане на територията на Грузия от 500 грузински лари на 5 000 грузински лари за разрешително. Грузинската страна поясни, че съгласно тяхното национално законодателство глобата се налага не само на българските, а на всички чуждестранни превозвачи, които са нарушили разпоредбите на съответните двустранни спогодби, в областта на международния автомобилен транспорт. Високата глоба е въведена с цел да се спазват разпоредбите относно разрешителните режими. Досегашната практика е показала, че повечето превозвачи не правят заявки и не се снабдяват с необходимите разрешителни, като предпочитат да заплащат на мястото ниската глоба и да си спестяват формалности, но това представлява нарушение на разрешителните режими.

Същевременно българската страна продължава да прилага по-строгите правила при разпределението на разрешителните с оглед тяхното предоставяне само на превозвачи, които действително са направили резервации и ще осъществяват превози.

Принципната договореност за увеличаване на квотата от грузински разрешителни, която бе крайно недостатъчна за нуждите на българските автомобилни превозвачи, бе направена по време на официалното посещение на министър-председателя Бойко Борисов и министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски в Грузия и Армения през месец април тази година.

Вирни се горе