Българо-гръцки патрули на ГКПП-Златоград

Българо-гръцки патрули на ГКПП-Златоград

Днес в 08.00ч. на ГКПП – Златоград стартираха дейността си първите в нашия регион съвместни българо-гръцки екипи за пътен контрол,съобщиха от полицята.

Съвместните екипи за пътен контрол се състоят от двама полицейски служители от страната-домакин и един полицейски служител от изпращащата страна. Те ще осъществяват своите задачи от двете страни на общата граница, на главните пътища в близост до ГКПП – Златоград, в дълбочина до 30 км от държавната граница. Екипите ще осъществяват съвместната си дейност четири пъти месечно, в дните, в които се наблюдава натоварен трафик по съответните главни пътища.

Основно задължение на полицейските служители от съседната държава, участващи в съвместните екипи за пътен контрол, е да подпомагат колегите си от страната-домакин при извършване на проверки на граждани от тяхната собствена държава – проверки на свидетелства за управление на МПС, на документи, свързани с превозваните товари, проверки за спазване на правилата, свързани с времето за шофиране и за почивка.

Полицейските служители от съседната държава, участващи в съвместните екипи за пътен контрол, подпомагат колегите си от страната-домакин и при осигуряването на информация и съвети към гражданите от тяхната собствена държава, най-вече при следните случаи: поясняват съответното законодателство на страната-домакин в случай на пътно нарушение, извършено от гражданин на тяхната държава; информират водачите, граждани на тяхната държава, за състоянието на трафика и пътищата в държавата, в която влизат; предоставят друга информация, свързана с пътното движение, на водачите на МПС, граждани на тяхната държава.

Вирни се горе