Българите, с имоти в Гърция дължат данъци

Българите, с имоти в Гърция дължат данъци

На интернет страницата на НАП www.nap.bg българските граждани, които притежават имоти в Гърция, могат да намерят полезна информация за дължимите данъци там. Материалът е предоставен от Генералното консулство на Република България в Солун, Гърция и описва основните видове имуществени данъци, които чуждестранните граждани са длъжни да плащат за притежаваните имоти в южната ни съседка.

От НАП са изпратили информацията и до компании-посредници при покупко-продажба на недвижими имоти. Целта е българските граждани да бъдат информирани за всички бъдещи задължения, когато обмислят покупката на имот в Гърция. Междувременно стана ясно, че общо 3 781 дружества с изцяло гръцки капитал са подали през тази година декларации за облагане с корпоративни данъци за 2011 г. През миналата година техният брой е бил 2 199, като това означава, че за една година фирмите с изцяло гръцки капитал, които развиват дейност в България, са се увеличили със 1582 или 72%. Близо половината от компаниите или 1535, са регистрирани в териториалната структура на НАП в Благоевград. В София се обслужват 1381 фирми със 100% гръцки капитал, а в Пловдив – 200.

С близо 50% пък са се увеличили дружествата с изцяло румънски капитал, които са подали декларации за облагане с корпоративни данъци тази година, в сравнени с 2011 г. Според статистиката на НАП за облагане на печалбата си от 2011 г., данъчни декларации са подали 401 фирми със 100% румънско участие, докато за 2010 г. това са направили 272 дружества.

Както може да се очаква, най-много регистрирани фирми с участие от северната ни съседка има в териториалните структури на НАП в Русе – 169, София – 121 и Варна -21.

Според експерти от НАП, засиленият интерес на фирмите от Гърция и Румъния, свързан с инвестициите в България, се дължи най-вече на по-ниската данъчно-осигурителна тежест у нас и стабилността на икономика на страната в последните няколко години.

Вирни се горе