24 души от смолянско, живеещи в чужбина, се освободиха от стари здравни осигуровки

24 души от смолянско, живеещи в чужбина, се освободиха от стари здравни осигуровки

Българските граждани, които са напуснали страната и са натрупали неплатени здравни вноски за стари периоди, могат да се освободят от това си задължение. С приетите в края на миналата година промени в закона за здравното осигуряване, лицата напуснали Република България преди 31 декември 2011г., които не са уведомили НАП за това, ще могат да коригират здравноосигурителния си статус и съответно напрупаните задължения до края на месец декември 2012 г., съобщи Недялка Чавдарова, експерт отдел „Връзки с общественостт”, ИРМ – Смолян, ТД на НАП Пловдив. За целта те трябва да подадат в Офиса на НАП по постоянен адрес два документа. Първият е заявление за напускане на страната, а вторият декларация по образец с дата на излизане от България. Така след като докажат периодите, в които не са пребивавали в страната ни, българските граждани имат възможност да се освободят от старите си задължения, обясни още Чавдарова.

Документите могат да бъдат подадени лично, чрез упълномощено лице, по пощата или по електронен път, но подписани с Е-подпис от подателя. Срокът за подаване на декларацията и заявлението е до 31 декември 2012 г.

От началото на годината 24 души от област Смолян са подали заявление за напускане на страната, а други 11 за завръщане и са възстановили здравно-осигурителните си права.

Справка за здравен статус може да се направи от информационния телефон 0700 18 700 или от страницата на НАП в интернет на: www.nap.bg.

Вирни се горе