Бъдещи планински водачи се учат да оцеляват в снежни пещери

 Бъдещи планински водачи се учат да оцеляват в снежни пещери

Бъдещи планински водачи се учат да оцеляват в снежни пещери в Смолян. Група от 12 човека, водени от университетските преподаватели Тодор Тодоров и Гьорги Колкьовски добиват умения да оцеляват при екстремни ситуации в планината, като от няколко дни те са на лагер в околностите на Смолянските езера, съобщи Дарик.

„Снежните пещери са един от начините за оцеляване при екстремни ситуации през зимата, когато хората в планината са застигнати от буря или лошо време“, коментира Колкьовски. Той уточни, че те се правят с подръчни инструменти. „В една такава пещера е възможно да се поберат трима души, а има възможност да се направят и няколко, ако хората са повече“, добави още преподавателят.

Освен това, групата, в която има хора от цялата страна, се учи и оказване на долекарска помощ при всякакви условия. Курсистите получават и умения за намиране на храна, вода и ориентиране в трудно достъпни местности и нощно време, както и избягването на конфликти с диви животни.

Планинският лагер се превърна в атракция за туристите, които са в района на езерата. Обучението е част от програма на Българо-германския център за професионално обучение в родопския град.

Вирни се горе