БАБХ организира Ден на отворените врати в Смолян

 БАБХ организира Ден на отворените врати в Смолян

Инициативата се прави с цел да се информират гражданите за работата на Агенцията

За да се засили контролът от страна на Агенцията трябва да се включи и гражданското общество, активните потребители биха били достатъчно полезни в насочване на вниманието на инспекторите с конкретни и точни сигнали. В тази връзка днес, 10 април, БАБХ организира Ден на отворените врати във всичките 28 Областни дирекции по безопасност на храните в страната.

Инициативата се прави с цел да се информират гражданите за работата на Агенцията и да се привлекат активни потребители, които да съдействат при осъществяване контролната дейност на Агенцията.

Сред целите на инициативата е създаване на екип от граждани, които биха се включили в помощ на Агенцията, като я насочват към проблемни зони, където могат да се извършват проверки.

Това обявиха на среща с медиите днес, директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Смолян д-р Сава Бозуков и началниците на четирите отдела. На срещата присъства и председателя на ГД “ДНЕС” Златина Узунова.

Гражданите, които посетиха дирекцията в деня на отворените врати, бяха информирани за това какво трябва да гледат на етикетите на хранителните продукти, за важността от ваксинирането на домашните любимци, за качеството на храните и др.

Общо в област Смолян с рак по картофите са заразени 70 имота на площ от 48 дка, но целите села са обявени като буферни зони и им е наложена карантина за период ат 10 години, тъй като болестта е силно заразна и грози да обхване региона. Това съобщи на пресконференцията Тодорка Паунова – началник отдел „Растителна защита“ към Областната дирекция по безопасност на храните в Смолян. Хора с роднини в южните ни съседки и гурбетчии са донасяли от там и засаждали заразени картофи без да подозират. През 2011 г. беше открито огнище на заразата в 6 смолянски села – Подвис, Търън, Лъка, Градът, Виево и Ряка. Установено е, обаче и ново огнище в доспатското село Барутин, съобщи Паунова.Те ги засаждали в своите градини и ниви, понеже били по-едри и атрактивни, заради различния цвят, без да предполагат за заразата, обясни експертът.

Инспекторите от областната агенция са извършили 1822 проверки в търговски обекти от началото на годината, обяви на срещата д-р Жана Шишкова – началник отдел “Контрол по храните”. Бракувани са 177кг.местни продукти с изтекъл срок на годност и без необходимата маркировка и са съставени 10 акта. От търговската мрежа са били иззети и 1230 кг. макаронени изделия. От началото на миналата седмица са започнали проверки на яйцата и козунаците във връзка с предстоящите Великденски празници. До момента не са констатирани нарушения, посочи д-р Шишкова.

Гражданите могат да подават сигнали и жалби на горещия телефон 070012299.

Подробностите от срещата с медиите във "Видео"!!!

Вирни се горе