Атрактивен „Музей на водоснабдяването и канализацията“ откриха във „ВиК” ЕООД- гр.Смолян

Атрактивен „Музей на водоснабдяването и канализацията“ откриха във „ВиК” ЕООД- гр.Смолян

„Като областен управител и в качеството си на председател на Асоциацията по ВиК, през последните няколко години ние работим с „Водоснабдяване и канализации“ ЕООД-гр.Смолян в добре изразено сътрудничество и това произтича не само от разпоредбите на законите и нормативните актове, но го правим и с ясното съзнание, че инвестициите във ВиК инфраструктура са изключително важни и жизненонеобходими, особено за труднодостъпен район като Смолянска област. Не случайно ние сме първата създадена Асоциация по ВиК в страната, първата Асоциация, която подписа договор с ВиК Дружество, първата, която реализира проект по новите подходи на ОП „Околна среда“.“, каза областният управител Недялко Славов в приветствието си по случай откриването на „Музей на водоснабдяването и канализацията“ в Смолян.

Славов отбеляза, че настоящата 2019-та година е наситена със събития за „ВиК“ЕООД-Смолян – стартира дългоочакваният проект за водоснабдителната и канализационната мрежа в агломерация Смолян, Дружеството отбеляза своя 60 годишен юбилей. „Откриването на този музей е не само един своеобразен подарък по случай юбилея на Дружеството, но и едно признание към всички инженери, служители, поколения специалисти, които са вложили през годините усилия за една качествена водоснабдителна и канализационна услуга. Родопчани са хора с подчертана памет и любов към историята и със сигурност ще оценят видяното в този музей, а аз съм сигурен, че ефектът от това ще бъде изключително позитивен. Освен, че ще станем по-отговорни като потребители, но и ще си дадем сметка, че за изграждането на водоснабдителната и канализационната система се полагат много усилия. И аз разчитам поне част от обществото да се замисли и да даде своята положителна оценка, защото зад реализирането на тези инициативи стоят усилията на много хора, а те заслужават признателност и благодарност.“, допълни областният управител и изрази радостта си, че е част от това събитие.

В административната сграда на „ВиК” ЕООД-гр.Смолян днес беше открит „Музей на водоснабдяването и канализацията“ в присъствието на ръководители на общински и държавни институции и ведомства, граждани и гости. В експозицията са изложени експонати от цялата 60-годишна история на Дружеството. Представени са основни елементи на водоснабдителните и канализационните системи в област Смолян, както и моменти от изграждането на по-важните инфраструктурни обекти. Изключително атрактивен е макетът на урбанизирана територия, на който чрез интерактивна 3D визуализация се представя функционирането на водоснабдителната и канализационна система по пътя на водата. По този начин посетителите могат да се запознаят с изпълняваните дейности от ВиК оператора при предоставянето на ВиК услугите.

Музеят е достъпен за посещения и представлява постоянен образователен център за придобиване на трайни навици и отговорно отношение сред потребителите към съхраняването на водата и опазването на околната среда.

„Музей на водоснабдяването и канализацията“ е създаден в четирите града Пазарджик, Стара Загора, Варна и Смолян, благодарение на успешно реализирания проект „Подпомагане на ефективността, управлението и институционалния капацитет в отрасъл ВиК“, финансиран по ОП „Околна среда 2014-2020“ на ЕС, с бенефициент Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

Вирни се горе