Архимандрит Висарион възглави светата Литургия за Събор на Пресвета Богородица в епархийския манастир „Св.Пантелеймон”

 Архимандрит Висарион възглави светата Литургия за Събор на Пресвета Богородица в епархийския манастир „Св.Пантелеймон”

Негово Високопреподобие архимандрит Висарион възглави светата Литургия за Събор на Пресвета Богородица в епархийския манастир „Св.Пантелеймон” над Смолян. В богослужението участваха свещениците Георги Атанасов, Запрян Шиков, който е и игумен на манастира и Васил Маджаров. За празничността на службата, красивото и благоозвучаване с рождественски песнопения допринесе и Църковния хор към храм „Св. вмчк Георги Победоносец”-гр.Смолян с диригент и ръководител презвитера Юлияна Атанасова.

Православната Църква, след тържеството в чест на великите свещени събития, случили се в деня на Христовото Рождество, на другия ден събира вярващите да възхвалят с хвалебни и благодарствени песни Божията Майка като избран съсъд на Божия промисъл.

Това събрание на вярващите на другия ден след Рождество Христово за прославяне на св. Богородица, която родила Спасителя, е наречено “Събор на пресвета Богородица”. Под това наименование се подразбира празнуването в чест на родствениците по плът на Господа и Спасителя — св. праведни Йосиф, обручник на св. Дева, светия цар, пророк и псалмопевец Давид и свети апостол Иаков, брат Господен и пръв Йерусалимски епископ.

След края на Литургията архимандрит Висарион благослови миряните и благопожела Cвeтлинaтa нa Poждecтвo Xpиcтoвo да oзapявa нaшитe дни и нaшeтo бъдeщe, а Божията милост да бъде над всички нас

Toй блaгoдapи нa Фoндaция „Cв. Πaнтeлeймoн“ c пpeдceдaтeл пocлyшницa-cecтpa Xpиcтинa зa cъгpaждaнeтo и пoддъpжaнeтo нa блaгoлeпния вид нa мaнacтиpcĸия ĸoмплeĸc, ĸaĸтo и нa бpaт Гeopги зa пoдĸpeпaтa мy ĸъм мaнacтиpa oщe oт самото му създаване.

Архиерейският наместник на Смолянската духовна околия благодари и на ангелогласния хор към храм „Св. вмчк Георги Победоносец” с ръководител презвитера Юлияна Атанасова за празничността на службата, както и на всички свещеници участвали в богослужението.

За празника имаше и благословена трапеза.

Вирни се горе