Архимандрит Висарион ще възхвали Божията Майка на богослужения в петък вечерта и в събота

 Архимандрит Висарион ще възхвали   Божията Майка на богослужения в петък вечерта и в събота

Две богослужения ще възглави архиерейският наместник на Смолянска духовна околия архимандрит Висарион в храм „Св. великомъченица Неделя“ в Смолян. Негово Високопреподобие на 12 април /петък/ от 18 часа ще отслужи Малко повечерие с целия Богородичен канон и акатист, а на 13 април /събота/ от 9 часа – Акатистова събота, наречена Празник на Чудотворната икона на Пресвета Богородица „Златна ябълка“. С него в служенията ще участват секретарят на Архиерейското наместничество иконом Запрян Шиков, иподякони и църковният хор с диригент Росица Казалиева.

По време на Великия пост на четири части всеки петък се чете и пее Богородичният акатист, а на петия петък /т.г. е 12 април/ – целия Богородичен канон и акатист. Това е едно прекрасно църковно поетично произведение, изпълнено с вълнуващи до трогателност песнопения, възхваляващи Божията Майка с красиви поетични сравнения. Акатистът завършва с призива: „О, възпявана Майко, която си родила най-святото от всички светии Слово! Като приемаш сегашното приношение, избави от всяка напаст и изтръгни от бъдещата мъка всички, които ти викат: Алилуия! /Хвалете Господа!/“

На 13 април е Акатистова събота, наречена Празник на Чудотворната икона на Пресвета Богородица „Златна ябълка“. Празнува се винаги на петата събота на Великия пост. По време на богослужението отново се отдава акатистна похвала на Пречистата Владичица, Майка на Божия Син, и се възпоменава Нейната света чудотворна икона „Златна ябълка“. Иконата се съхранява в храм „Св. Успение Богородично” в гр. Асеновград, кв. Горно Воден. Нарисувана е с темперни бои върху дъска от неизвестен художник през 16 в. Почитана е поради това, че награждава силно вярващите с благодатни изцеления на телесни и душевни недъзи, дарява с дечица бездетни родители, принася душевен мир.

Нека бъдем заедно в тези дни и да отдадем заслужената почит и любов към Майка Богородица и Нейния Син – Спасителя на света Иисус Христос!

Архиерейско наместничество – Смолян

Вирни се горе