Архимандрит Висарион ще служи в параклиса „Всички български светии” в Каювското дере – Райково

Архимандрит Висарион ще служи в параклиса „Всички български светии” в Каювското дере – Райково

На Втора неделя след Петдесетница, посветена на Всички български светии /10 юни/, архиерейският наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион ще възглави божествената св. Литургия в параклиса „Всички български светии” в Каювското дере – Райково. Параклисът е построен от родолюбиви българи в чест и в памет на посечени през 1720 г. по време на османското робство 200 райковски първенци , неотстъпно запазили вярата си в Христа. Паметният надслов на параклиса е: „За вяра, род и родина!“ Той се намира в енорията на райковския храм „Св. Неделя“, чийто предстоятел е архимандрит Висарион.

В съслужие на неделната св. Литургия с Негово Високопреподобие ще бъдат иконом Запрян Шиков от храм „Св. Неделя“ и секретар на Архиерейското наместничество, свещеници от града и икодякони.

Нека на 10 юни в райковския параклиса „Всички български светии” бъдем заедно. Както определя Светият Синод: „Това е празник на ония, които увенчаха историята на нашия народ с венец от благочестиви и народополезни дела с жертвена любов и преданост и послужиха като импулс в душите на народа ни към чист, светъл и блажен живот.“

Архиерейско наместничество – Смолян

Вирни се горе