Архимандрит Висарион призова пред миряни Витлеемската звезда за изгрее в сърцата ни

Архимандрит Висарион призова пред миряни Витлеемската звезда за изгрее в сърцата ни

Рождественските богослужения архиерейският наместник архимандрит Висарион откри днес в храм „Св. Неделя“ в квартал Райково, Смолян, с божествена света Литургия. С него съслужи енорийският свещеник иконом Запрян Шиков. На клира пя църковният хор с диригент Росица Казалиева.

Всяка Литургия е съпреживяване на живата на Христос, Неговите страдания и Възкресението, освещаване на Светите Дарове и това носи мир и утеха на вярващите. Но преди Бъдни вечер, когато молитвено се подготвят миряните за Рождество Христово, архимандрит Висарион прочете по канон цялото родословие на Иисус Христос, заченат от Светия Дух и роден от Дева Мария. Той поздрави богомолците с Рождество Христово и пожела Ветлеемската звезда, ознаменувала това велико събитие, да грее в душите им и в сърцата на техните семейства. А отец Запрян се помоли роденият Спасител да ни дава мир, любов и благодат.

Доста от присъстващите след пост и изповед пристъпиха към вземане на причастие – ритуал, направен от архимандрит Висарион. Раздадена бе и нафора – малки късчета от специален хляб, осветен по време на Литургията. Една запомняща се неделя в навечерието на Рождество Христово, белязало новата ера за човечеството за всички векове напред.

Рождественските богослужения на архимандрит Висарион ще продължат до сряда. В понеделник, 25 декември – Деня на Рождество Христово, архимандрит Висарион ще отслужи празничната Литургия в храм „Св. Висарион Смоленски“. Във вторник празничното богослужение ще бъде в манастира „Св. Пантелеймон“ над Смолян заедно с игумена на манастира иконом Запрян Шиков. А на Стефановден, сряда, богослужението ще бъда в храм „Св. Неделя“. Св. божествени Литургии ще започват от 9 часа.

Росица Примовска

Вирни се горе