Архимандрит Висарион отслужи Летния Никулден в Устово

Архимандрит Висарион  отслужи Летния Никулден в Устово

/Потокът от хора към храма не спря цял ден/

Стотици хора се докоснаха до Чудотворната храмова икона в смолянския квартал Устово по повод Летен Никулден. На Вечернята в петък и на празничната св. Литургия в събота богослуженията бяха оглавени от архиерейския наместник на Смолянска духовна околия архимандрит Висарион. С него съслужиха енорийският свещеник на храм „Св. Николай Чудотворец“ Васил Маджаров и секретарят на Архиерейското наместничество протойерей Запрян Шиков от храм „Св. Неделя“ в Райково.

Всяка година храмовият празник, посветен на пренасяне на светите мощи на Чудотвореца на 9 май 1087 г. от гр. Мира, Мала Азия, където е бил архиепископ, в град Бари, Италия, се почита с особена вяра и с надежда за благодат. Жители на града и околните селища, независимо от различните вероизповедания, прекрачват прага на устовската църква „Св. Николай Чудотворец“, за да запалят свещ и да оставят дари. Произнесените заедно молитви „Отче Наш“ и „Символът на вярата“, песнопенията на гостуващия смесен хор от храм „Св. Неделя“ и красивата ритуалност за празника вдъхновяват присъстващите в храма за по-силна вяра и за повече милост и благотворителност между хората по примера на светеца.

Тъй като 9 май е и Ден на победата над фашизма, затова преди да присъства на градските прояви, кметът на Смолян Николай Мелемов посети храм „Св. Николай Чудотворец“, за да се поклони на своя небесен закрилник и да засвидетелства уважението си към вярващите. Той пристигна заедно със секретаря на общината Момчил Николов. Тук бе и неговата заместничка Марияна Цекова.

Слово за силата на празника и богоугодните дела на Св. Николай Мирликийски Чудотворец произнесе отец Запрян, а архимандрит Висарион благослови присъстващите, пожелавайки им мир и благоденствие в семействата, Божия закрила над децата.

След Св. празнична Литургия архимандрит Висарион и свещениците Запрян Шиков и Васил Маджаров отслужиха петохлебие за духовно и телесно здраве, панихида за починали именници и водосвет в двора на храма. Последва лития с Чудотворната храмова икона, носена на ръце от богомолци. Шествието мина през съседните улици под звън на камбани.

Раздаден бе благословен обяд-курбан. Потокът от хора към храма не спря цял ден.

Вирни се горе