Архимандрит Висарион освети върбичките в Смолян

Архимандрит Висарион освети върбичките в Смолян

В най-големия православен храм в Южна България „Св. Висарион Смоленски“ в Смолян светата божествена Литургия за Цветница възглави архиерейският наместник на Смолянска духовна околия архимандрит Висарион. С Негово Високопреподобие съслужи духовенството от храма – отец Димитър Михайлов и отец Иван Марински с помощници иподяконите Даниел, Георги и Тодор. Църковният хор с диригент Мария Кисьова изпълни ангелогласно литургичното пеене.

Празникът Вход Господен в Йерусалим – Цветница или Връбница, по библейски и Вайя /палмово листо/, е възпоменаване на едно от най-важните събития в живота и делото на Иисус Христос от последните му земни дни. В последованията по време на Литургията в евангелските откъси и в проповедта на отец Иван Марински на множеството в храма бяха припомнени качества и действия на Божия Син, несравними с никои други, водещи до дълбок размисъл. Христос влиза в свещения град Йерусалим в крайно смирение – на ослица, посрещнат е триумфално с радостни възгласи: „Осанна, благословен е Идещият в име Господне…“ А след това богоизбраният народ не го приема, предаден е от негов ученик, осъден е при Понтия Пилата. Безгрешният приема кръстните страдания в името на човечеството, изпивайки чашата от Своя Баща. След седмица се случва Христовото Възкресение, което обяснява всичко! Затова и Цветница е радостен ден – да потвърдим вярата си, че има живот вечен, който обаче трябва да го заслужим.

По време на Литургията пристъпиха към приемане на свето Причастие възрастни и деца. Над хилядите клончета върбички, оставени вдясно пред олтара до иконата на Иисус Христос, архимандрит Висарион изрече молитва, в която се измолва Бог в химни и духовни песни да се удостоим с животворящото тридневно възкресение в Христа, както народите, които са седели в тъмнина и смъртна сянка, са Го посрещнали със знаците на победата /клонките/, предзнаменували възкресението. След това върбичките бяха осветени. Стотици богомолци очакваха да си вземат от тях за радост и спасение, за благоденствие в семействата, защото са символи на радостта в Христос.

Архиерейският наместник архимандрит Висарион поздрави всички присъстващи в храма и техните семейства, също така именниците, и пожела Божието благословение да бъде над всички. Бог да пази Родопите и Смолян! Да царува разбирателство между хората. Да има мир в света!

Росица Примовска

Вирни се горе