Архимандрит Висарион и четирима свещеници отслужиха Литургията за св.Константин и Елена в Момчиловци

  Архимандрит Висарион и четирима свещеници отслужиха  Литургията за св.Константин и Елена в Момчиловци

Божествената св. Литургия в църквата „Св. св. Константин и Елена“ в с. Момчиловци по повод храмовия празник на 21 май бе възглавена от архиерейския наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион. С него съслужиха енорийският свещеник Николай Рангелов, секретарят на Архиерейското наместничество иконом Запрян Шиков от храм „Св. Неделя“ в Райково и отец Иван Марински от храм „Св. Висарион Смоленски“ в Смолян. Гост за празника и в служението бе ставрофорен свещеноиконом Йордан Георгиев, архиерейски наместник на Асеновградска духовна околия. Той пристигна заедно с два автобуса богомолци от Асеновград – от църквата „Св. Николай Чудотворец“ и от Клуба на пенсионерите. Бяха дошли гости и от Пловдив.

Празничната св. Литургия в памет и за прослава на светите равноапостолни цар Константин и майка му царица Елена красиво се огласяше от църковния хор при храм „Св. Теодор Стратилат“ в Райково с диригент Златка Маргаритова. Помощник в служението бе иподякон Илия Михайлов.

Храмовият ден в с. Момчиловци се яви благодатен духовен завършек на Празника на селото, който започна още в събота. Постоянно прииждаха миряни в църквата да си запалят свещи и да се помолят, да оставят хляб и почерпки за здраве, които след молитви бяха осветени от отец Николай Рангелов. На литургията дойдоха депутатът Дора Янкова и кметът на селото Сийка Суркова, родени и двете в Момчиловци. Личеше, че за всички е радостно събитие – за домакините с гостоприемството си, а за гостите с благодарността. Имаме просълзени очи, имаше гласове от присъстващите в храма, които се включваха в някои песнопения.

Слово за патроните на църквата светите верни Христови последователи Константин и Елена произнесе иконом Запрян Шиков, в което припомни важни факти от живота и делото им за утвърждаване на християнството по целия свят. Цар Константин Велики /274-337/, царувал в Рим и Византия –Цариград, дал свобода на християните, гонени и убивани до негово време, да изповядват вярата си и с трепет да следват заветите на Христос. Той свикал Първия вселенски събор в 325 г. против арианството. Нему се явил сам Господ, за да му каже: „С това ще победиш!“, показвайки му кръст в небето, посочи иконом Запрян Шиков. Майка му, царица Елена, живяла благочестиво, е известна с това, че открила Кръста Господен на Голгота, разрушила езическите храмове и построила нови, християнски. Нека по техните молитви, призова иконом Запрян, Бог да ни осени, да укрепява тази празнуваща църква, това хубаво село Момчиловци и цялата Родопа планина.

Архимандрит Висарион благослови всички, дошли в храма за празника. На именниците пожела здраве, мир и благоденствие. Той преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай за Божия милост над всички. Нека Божията любов и общението със Светия Дух ни пазят винаги!

Всички бяха поканени на благословен обяд.

Помолена да сподели мислите си, кметът на селото Сийка Суркова каза: „Храмовият празник на нашата 182-годишна църква е на особена почит в селото. Години наред той събира местните хора и гости от близо и далече. В днешния ден отправяме молитва към светците, покровители на Момчиловци, да бдят над нас и ни закрилят, да ни направляват в правия път и даряват здраве и благоденствие на хората тук. Изключително сме щастливи, че архимандрит Висарион оглави тържествената света Литургия навръх празника и благослови миряните. Въпреки многото си ангажименти, той ще направи всичко възможно да присъства и на водосвета за здраве на параклиса край Момчиловци, носещ името на светите равноапостолни Константин и Елена на 26 май т.г. Този ден от години е празник на духовността тук и ревностно пазим традициите и го почитаме подобаващо.“

Росица Примовска

Вирни се горе