Архиерейската света Литургия в Неделята на св. Йоан Лествичник отслужи епископ Висарион

Архиерейската света Литургия в Неделята  на  св. Йоан Лествичник отслужи епископ Висарион

В четвъртата неделя на Великия пост /т.г. 11 април/ в катедрален храм „Св. Висарион Смоленски“ – Смолян, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай светата Литургия бе възглавена от Негово Преосвещенство Смоленски епископ Висарион, втори викарий на митрополита и архиерейски наместник на Смолянска духовна околия. На епископа съслужиха иконом Запрян Шиков – секретар на Архиерейското наместничество, и свещеник Иван Марински от храм „Св. Висарион Смоленски“. Помощници в служението бяха иподяконите Марин, Илия, Красимир, Тодор и Емил. Песнопенията изпълняваха хористи от храма под диригентството на Живка Манолова. Проповед за Неделята, наречена на свети Йоан Лествичник, произнесе иконом Запрян Шиков, посочвайки, че на тая неделя светата Църква ни напомня за подвижническия живот на този светец и за добродетелната Лествица, тоест: стълба от добродетели, която води от Земята към Небето.

Свети Йоан Лествичник е роден в 525 г. неизвестно къде. На шестнадесетгодишна възраст постъпил в манастир. След като укрепнал в монашеския живот, се уединил в една килия, в която прекарал 19 години. Още по-късно се уединил в една пещера в планината Синай. Тук прекарал 40 години. Дивният подвижнически живот на преподобни Йоан подбудил братята на Синайския манастир да го изберат за игумен. Последните години от живота си прекарал пак в отшелничество. Починал вероятно към 608 г. на повече от 80-годишна възраст.Св. Йоан прекарал живота си във въздържание, молитва, подвизи, четене, писане, труд и духовни съзерцания. Иконом Запрян Шиков отбеляза, че в съчинението си „Лествица“ свети Йоан Лествичник в 30 слова е представил 30 вида добродетели, които способстват за вътрешното усъвършенстване и възхождане към Небето. Той говори за свещената молитва и истинското въздържание, за блаженото послушание, за спасителното покаяние, за помненето на смъртта , за безгневието, за незлобието и кротостта, за мълчанието, за непорочността и целомъдрието, за нестяжанието, за съюза на трите основни добродетели: вярата, надеждата и любовта. Говори ни против: злобата, лъжата, унинието, чревоугодието, сребролюбието, безумната гордост, тщеславието, хулните помисли, лукавството.

Наистина, братя и сестри, обърна се към присъстващите в храма иконом Шиков, колко мъдро са постъпили светите Отци, като на тая Неделя ни спомнят за свети Йоан Лествичник. Ние трябва особено през Великия пост да се изкачваме по стълбата на добродетелите все по-нагоре и по-нагоре към Бога. Спокойно и уверено вървят само тези, които постоянстват в духовните подвизи, не се главозамайват, но са смирени и се уповават твърдо на Божията помощ. От „стъпало“ на „стъпало“ те се освобождават от злото и постепенно тяхната воля се утвърждава в доброто. Те рано или късно с Божията помощ ще стигнат до „върха“. Нека Бог, по молитвите на свети Йоан Лествичник, да ни укрепи в подвига и да ни сподоби: когато Ангелите ще възпяват на Небесата Христовото Възкресение и ние на Земята с чисто сърце да Го славим! Амин! В края на богослужението епископ Висарион отечески се обърна към богомолците със слово: „В днешното литургийно евангелско четиво свети евангелист Марк разказва за изцелението на момче, обладано от нечист дух. Клетото дете от младини страда от нападението на беса, който иска да го погуби. Нещастният баща води детето при апостолите, но те не успяват да го изцерят поради подигравките на книжниците и маловерието на бащата. Ето виждаме, че Спасителят въздъхва: „О, роде неверен, докога ще бъда с вас?“ . Той казва на бащата: „Ако можеш да повярваш, всичко е възможно за вярващия!“ И получава отговора:“ Вярвам, Господи, помогни на неверието ми.“ Тези думи трябва да имаме пред очите си, за да просим усилване на вярата. Слабата вяра не ще достигне за оправданието ни. Нужна ни е вяра, която и планини да помества, необходим ни е пост и молитва, за да изцелим нападната ни от бесове душа. Когато учениците попитали Учителя насаме защо те не са могли да изгонят духа от момчето, Христос им отговорил: „Тоя род с нищо не може да излезе, освен с молитва и пост.“ Братя и сестри, днес възпоменаваме свети Йоан Лествичник, автор на безсмъртното писание “Лествица“ – книга за практически християнски живот за всички времена. Сам той, Лествичникът, с вяра, молитва и пост е въздигнат до висините на богосъзерцанието и сега в небесната обител се застъпва за всички нас. По молитвите на Майката Божия, на свети Йоан Лествичник и всички светии Бог да ни укрепи във вярата, в молитвата и поста. Амин!“

Той преподаде архипастирския и светителски благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит +Николай!

Архиерейско наместничество – Смолян

Снимки: Георги Гаджев

Вирни се горе