Апостол Кисьов дал идея на Филип Кутев да създаде едноименния ансамбъл през 1951 година

Апостол Кисьов дал идея на Филип Кутев да създаде едноименния ансамбъл през 1951 година

Знаменитият фолклорист, определен като баща на организираното гайдарско движение в Родопите Апостол Кисьов, започнал своята творческа дейност от читалище „Пробуда – 1903” в Стойките, където през 1948 година създава първият в България Ансамбъл за автентичен фолклор от певици, певци и инструменталисти. С него печели много отличия и награди на регионално и национално ниво. „Мога да кажа с гордост, че след едно от участията в гр. Пловдив, други двама известни фолклористи – Филип Кутев и Асен Диамандиев, са изключетилно впечатлени от дейността на самодейците. От тук идва идеята на Кутев да създаде професионалния Ансамбъл за народни песни и танци „Филип Кутев” в София през 1951 г., който днес се радва на световноизвестна слава”, каза Мария Кисьова – председател на НЧ „Пробуда – 1903” и председател на Инициативния комитет за организиране и провеждане на първия Национален гайдарски събор „Апостол Кисьов” в село Стойките.

Днес, дейността на Апостол Кисьов се продължава от десетките школи по гайда в целия регион, където се обучават стотици деца, а също и от Ансамбъл „Борика” при НЧ „Пробуда – 1903” – с. Стойките. „Създаден в това малко селце, в което живеят около 150-200 човека, Ансамбълът е на едно изключително професионално ниво. В него 35-40 самодейци творят с душа и сърце”, каза за SmolyanNews.com Веселина Бабаджанкова.

„Всички знаем колко са специфични родопските песен и танц. За да усетиш автентичния, истинския родопски фолклор, трябва да си растнал в Родопите, да си пял, свирил, да си живял сред тези хора. Родопската фолклорна област не е богата на бързи и игриви танци и песни, но това което притежава е много специфично и не по-малко красиво. За да можеш да пееш и танцуваш, за да можеш да свириш, трябва да имаш душа и сърце”, каза за сайта SmolyanNews.com Мария Кисьова.

На 22 и 23 септември истинския, автентичния родопски фолклор ще звучи в село Стойките, където ще се проведе първият Национален гайдарски събор „Апостол Ксиьов”. На него ще си дадат среща гайдари от страната и чужбина, както и любители на фолклора. А всички те, заедно, ще отдадат почит на бащата на организираното гайдарско изкуство, известният фолклорист Апостол Кисьов.

Вирни се горе