Анкета на сайта: 33% смятат, че ни чакат предсрочни избори

Анкета на сайта: 33% смятат, че ни чакат предсрочни избори

Вчера в медиите бе публищкувана инфэормация от проучване на въпрос “Трябва или не трябва правителството на Пламен Орешарски да подаде оставка”. 41% от участниците в проучване са отговарили положително на въпроса, съобщи на пресконференция политологът Първан Симеoнов, който представи данни от традиционно проучване на “Галъп Интернешънъл”, направено в периода 27 юни – 4 юли 2013 г. Анкетирани са 1013 души.

40% смятат, че премиерът не трябва да подава оставка. 19% от запитаните нямат отговор на въпроса.

По отношение на протестите в страната 43% смятат, че те трябва да престанат, а 39% смятат, че протестите срещу управляващите трябва да продължат. 18 на сто от участниците в пресконференцията не могат да преценят дали искат протести или не.

39% от анкетираните по-скоро не искат провеждане на предсрочни парламентарни избори, 35% по-скоро искат, а 26 на сто нямат отговор за това дали трябва да има избори за нов парламент.

Ако парламентарните избори бяха през юли, 21,6% от анкетираните биха гласували за БСП, 17,8% – за ГЕРБ и 6,7% – за ДПС, показват данните от проучването.

През юни 23.5% от запитаните граждани биха гласували за БСП, като техният брой през май е 23.6%.

Подкрепата, която участниците в анкетата са давали на ГЕРБ през юни, е 18.4%, а през май – 24%.

7,6% от анкетираните са подкрепяли ДПС през юни, а през май – 7.1%.

Данните от сегашното проучване показват, че политическа партия “Атака” събира 1.8 на сто от гласовете, докато през май – 3.6%.

Увеличение на доверието се отчита при Национален фронт за спасение на България (НФСБ) като 2,4 % от запитаните биха подкрепили партията спрямо 1.3 на сто подкрепа, посочена през юни 2013 г.

Движение “България на гражданите” обаче отчита спад, като през юли събраната подкрепа от участниците в анкетата е 2,6% спрямо 3,7% подкрепа през май.

В продължение на две седмици Smolyannews.com също попита читателите “Според вас ще оцелее ли правителството на Орешарски?”. Резултатите показват, че 33% са заявили, че ни чакат предсрочни избори. 27 на сто пък заявяват, че сегашният кабинет ще изкара целия мандат. 26 % смятат, че няма да оцелее, 10 % дават година на правителството, а едва 2% нямат мнение по въпроса.

Вирни се горе