Американци слушат студентски презентации на творчески проекти в смолянския музей

Американци слушат студентски презентации на творчески проекти в смолянския музей

Единадесет млади дизайнери, студенти в Националната художествена академия в София, завършиха учебната си практика в Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ с публична защита на проектите върху поставените им творчески задачи. Проявата провокира интереса на група американци, гости на музея, с които е осъществяван съвместен археологически проект и които пожелаха да присъстват на студентските презентации в една от залите на постоянната експозиция.

Трите творчески екипа представиха идейните си разработки за пространствено оформление на временна музейна изложба по темите „Багри от Родопите”, „От темел до ключ” и „Традиции и багри от Родопите”. Всяка от групите бе подготвила различни варианти и по втората задача в областта на графичния дизайн – проекти за фирмена идентичност: лого, визитна картичка, фирмена бланка, пощенски плик, типови покани за музейни изложби, основи на грамоти и сертификати за музейни образователни програми, благодарствени писма за различни поводи, музейни сувенири – тениски, платнени чанти, чаши, както и дизайн на музейна Фейсбук страница. Обобщение на студентската практика в специалността „Рекламен дизайн“ направи доц. Мирослав Богданов, зам.-декан на факултета за приложни изкуства в НХА – София, според когото тази начална стъпка може да доведе до много по-сериозни резултати. Заедно с конкретните препоръки към студентските работи той даде висока оценка на проявеното отношение от студентите към работния процес, която бе споделена и от директора на музейната институция Таня Марева.

За мен първата практика на територията на Регионалния исторически музей е много успешна и бих се радвала, ако сме спомогнали за професионалното израстване на тези млади хора, обърна се Таня Марева към студентите, впечатлена от усърдието и отговорността, с които те подходиха към творческите задачи. Само за няколко дни младите творци създадоха продукти, които ще бъдат обсъдени от музейната колегия и ще се прецени кои от тях ще бъдат използвани по предназначение. Одобрение за старанието и творческите постижения на обучаващите се художници в музея изрази и Ваня Йорданова, уредник в отдел „Етнография“, подпомагаща работата на студентите. Тя отбеляза, че само за три дни участниците в учебната практика са усетили същността и духа на Родопите, успешно са съчетали в проектите си архитектурното наследство и етнографията и са достигнали до свои находки в предложените решения. Главният уредник Атанас Киряков пожела в бъдеще теоретичната пространствена задача да бъде заменена с практическа, чийто финал да стане откриването на конкретна изложба на смолянския музей в резултат на съвместна работа.

Учебната практика е наша стара идея-мечта, посочи доц.Богданов, която най-после успяхме да осъществим. Ние подготвяме бъдещите специалисти, които проектират експозициите на България – това са отговорни задачи, изискващи много познания. Благодарим за съдействието, усилията и предоставената възможност да работим в тази прекрасна среда в Смолян. Надявам се, това да е само началото, което да прерасне в тесни и трайни връзки, каза доц.Богданов.

Вирни се горе