Акция „Жълти стотинки” се проведе в Смолян

Акция „Жълти стотинки” се проведе в Смолян

„Жълти стотинки“ е благотворителна акция от деца за деца.

Вдъхновени от едноименната френска кампания на Госпожа Бернадет Ширак – „Pieces jaunes“, вече десет години даряваме добро, съпричастност и обич, помагаме на децата на България, съобщи Ирина Митева – координатор на “Жълти стотинки – деца помагат на деца” за област Смолян.

Акция „Жълти стотинки” се провежда за първа година в Смолян, като над 30 търговски обекти заедно с НАП, ЮЦДП, счетоводна къща, ученици от ОУ "Проф.д-р Асен Златаров” и граждани се включиха в кампанията. Инициатори за 10-та поредна година на кампанията са Сдружение „Съзидание – 2012”- София, като събраните средства се дарят за закупуване на медицинска апаратура за болници в страната, а събраните средства от акцията в Смолян, която ще приключи в края на януари ще бъдат за закупуване на апаратура за неонатологичното отделение в смолянската болница, съобщиха организаторите.

Целите на акцията са да се събират средства за закупуване на апаратура, обзавеждане на болнични стаи, играчки и книги, построяване на детски площадки и осъществяване на ремонтни дейности в детски болнични отделения за подобряване условията за престой в тях и приближаването им до тези в домашна среда. Децата, които участват в акцията се приучават на съпричастност и взаимопомощ към връсниците им в нужда от ранна детска възраст, чувстват се полезни и значими, категорични са организаторите на благотворителната инициатива.

“Всяка година избираме град – столица на акцията, и в продължение на 365 дни събираме монетите от 1, 2 и 5 стотинки, които в деня на детето – първи юни, и шести декември – деня на Св. Николай Чудотворец, предаваме в указаните пунктове в градовете”, обясни Митева.

Надсловът ,,Деца помагат на деца” е и същината на акцията – стотинките идват именно от децата. Всяко дете участва, като в специална, направена лично от него, касичка събира монети, с които да помогне на друго дете и да върне усмивката на лицето му. Предавайки стотинките, всяко дете прави добро и връща здравето в живота на друго дете, негов приятел, посява семе на милосърдие и чистосърдечност. Стойността на жълтата монета, малкият жест, това е, което е истинското – чрез него и детето, и ние можем да сътворим красота, да видим как добрината се разтваря, действа и прави много деца щастливи, съобщиха от Сдружението.

Над 12 хиляди лева са събрани до месец юни в страната в рамките на кампанията „Жълти стотинки”. Основен партньор в доброволческата инициатива в Смолян е НЧ ”Балкански просветител – 1871” в Райково. Участниците предадоха пълни буркани с жълти стотинки вчера и получиха благодарствени грамоти.

Вирни се горе