Акция „Светлина“ стартира от 1 ноември

Акция „Светлина“ стартира от 1 ноември

Акция “Светлина” стартира на 1 ноември 2009 г. До 1 март 2010 г. водачите на автомобили ще трябва да шофират с включени фарове на къси светлини и през деня.

Служителите на Пътна полиция ще глобяват всеки шофьор, който в обозначения период кара без включени къси светлини и през деня. На нарушителите ще бъдат отнемани и контролни точки от талона.

Акцията е част от общата програма на полицията за намаляване на жертвите при пътнотранспортни произшествия. Основните причини за големия брой произшествия са превишената и несъобразена с условията на пътя скорост, неспазването на предимството, шофирането без книжка и употребата на алкохол.

Служителите на КАТ ще проверяват и дали всеки шофьор е поставил зимни гуми на автомобила си. Зимните гуми не трябва да имат по-малък грайфер от 4 мм, обясняват от Пътна полиция.

Според Закона за движение по пътищата, шофирането с изтрити гуми се наказва с глоба и отнемане на точки от контролния талон. По повод стартирането на традиционната операция на полицията “АКЦИЯ “СВЕТЛИНА” на 30.10.2009г. от 10:00 часа в малката зала на ОД на МВР – Смолян ще бъде даден брифинг.

Вирни се горе